IMG_20161121_103422-e1480345909225-1024x576.jpg (80 KB)

Recept na vánoční medové perníčky je něco jako rodinný klenot. Když máte osvědčený recept od maminky, babičky, sestry nebo kamarádky, tak se ho držíte zuby nehty. Protože perníčky jsou cukroví, se kterým se nevyplatí moc experimentovat. Každý totiž chce recept na perníčky, které budou hned měkké. 

Dáme vám jednu radu, kterou dodržte u jakéhokoliv receptu na perníčky. Nedělejte je zbytečně tenké. Ty bývají vždycky více vypečené a křupavější. Vyšší perníčky jsou nadýchanější, měkčí. 

Těsto na perníčky zadělejte den předem a nechejte odležet v lednici. Všechny suroviny tak pěkně prolnou, těsto se provoní, uvolní se lepek. To všechno napomůže těm nejlepším perníčkům.

72626607_1177968372397071_7693513142810181632_n.jpg (128 KB)

Perníčky perníkářky Ivany

Recept, který je téměř jako rodinný u nás doma. Už roky je peče kamarádka, která s perníčky jezdí i na různé jarmarky.

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 1 Hera nebo Stella - vždycky rostlinný tuk (250 g)
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1,5 lžičky sody
  • 1 koření do perníku
  • kakao

Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.

IMG_20161121_103519-1024x576.jpg (79 KB)

Sádlové perníčky

Tento recept se opakuje v mnoha rodinných kuchařkách. Rodinu od rodiny se mění jen použitý tuk. Vždy je ho však 100 g.

  • 140 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 50 g sádla
  • 50 g Hery
  • 2 lžíce rozpuštěného medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 400 g hladké mouky

Vejce utřete s cukrem. Přidejte rozpuštěný vlažný tuk. Přidejte koření a med. Tuto směs přidejte do mouky smíchané se sodou. 

Vypracujte nelepivé těsto. 

Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, v troubě vyhřáté na 180 °C. Před pečením perníčky potřete vlažnou vodou a po upečení rozšlehaným žloutkem. 

Který z receptů se vám líbí více? Máte svůj rodinný recept na perníčky, o který se s námi rozdělíte?

Krásné Vánoce přeje Elly.

Recepty na další výborné perníčky

Pepparkakor - švédské perníčky

DSC_0687.jpg (182 KB)

Holandské perníčky

lotus.jpg (107 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Ivana Losertová

Reklama