Pokud toužíte po vytvoření úžasné atmosféry ve vaší kuchyni, máme pro vás recept na vánoční perníčky, které ji zajistí.
Foto: Shutterstock
Perníčková historie
Věděli jste, že perník patří mezi nejstarší druhy pečiva? Přesné datum jeho první ochutnávky není známo, ale jeho historie sahá až do dob starověkých civilizací. Tato sladká pochoutka měla své místo v období rozkvětu egyptské civilizace, za vlády starověkých faraonů, stejně jako v antickém Řecku a Římě. První recepty na perník byly mnohem jednodušší než ty, které známe dnes. Skládaly se pouze z medu, mouky a pepře. Zřejmě právě přítomnost pepře byla inspirací pro pojmenování této sladké lahůdky. V průběhu času prošel recept na perník evolucí, přičemž každý mistr perníkář měl svůj vlastní tajný recept, který předával pouze svému nástupci. Díky středověkým receptům víme, že do perníčků bylo přidáváno až 90 druhů bylin a koření. Pro současnost je nejtypičtější kombinace badyánu, nového koření, kardamomu, hřebíčku a skořice. Samozřejmě můžete experimentovat a přidat do svého receptu i muškátový oříšek, anýz, nebo dokonce levanduli, podle vlastní chuti.
Foto: Shutterstock
Speciální mouka na Perníčky
Evolucí procházejí také mouky – na trhu se objevují již specializované právě na tento druh pečiva. Díky nim dosáhnete profesionálního výsledku hned napoprvé. Pokud ale speciální mouku neseženete, použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky.
Ingredience:
- 1 kg mouky na Perníčky Babiččina volba (pokud mouku neseženete použijte do těsta 800 g klasické hladké mouky a 200 g žitné hladké mouky)
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 360 g tekutého medu
- 150 g změklého másla
- 20 g tuzemského rumu
- 20 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 30 g kakaa
Postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.
Na vále vyválejte tenkou placku a vykrajujte různé tvary. Skládejte na pečicí papír a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte vychladnout na mřížce a skladujte v uzavíratelné dóze.
Zdroj informací: tiskové informace, Wikipedia, Babiččina volba
Recepty na netradiční perníčky najdete zde:
Nový komentář
Komentáře
Perníčky mám letos už upečené, jen čekají na zdobení. Použila jsem tuto mouku, ale těsto je podle trochu jiného receptu.