42f422f4537cd-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Tradičně byly perníčky používány i jako ochranné amulety – díky svému tvaru a vůni byly považovány za kouzelné. V 16. století se objevily perníkové formy s vyobrazením náboženských, královských nebo pohádkových postav. Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se rozšířily v 19. století díky německým a severským tradicím, včetně perníkových chaloupek inspirovaných pohádkou Jeníček a Mařenka.

Tipy na pečení vánočních perníčků:

  • Kvalitní med: Používejte kvalitní med, protože ovlivňuje chuť i texturu perníčků.
  • Odpočinek těsta: Nechte těsto odležet minimálně přes noc v chladu, aby se spojily chutě a perníčky byly vláčné.
  • Rovnoměrné vyvalování: Těsto vyválejte rovnoměrně, aby se perníčky pekly stejně rychle.
  • Pečení: Pečte perníčky krátce (6–8 minut při 180 °C), aby zůstaly měkké.
  • Dekorace: Polevu připravte z bílku, citronové šťávy a moučkového cukru – měla by být hustá, ale roztíratelná.
  • Skladování: Ukládejte je do vzduchotěsné nádoby spolu s kouskem jablka nebo kůrkou chleba, aby změkly, pokud jsou příliš tvrdé.

Co budete potřebovat?

  • 160 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžíce kvalitního perníkového koření
  • 3 lžíce medu
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vajíčko na potření

Ze všech surovin umíchejte těsto. To zabalte do potravinářské folie. Nechejte pár hodin, ideálně přes noc, odpočinout v lednici. Vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte zvolené tvary. Skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 8 minut. Vyskládejte na mřížku, kde perníčky nechejte do úplného vychladnutí. Poté zdobte bílkovou polevou.