Pistácie jsou výživné, chutné a všestranné, což je činí jednou z nejoblíbenějších zdravých pochutin na světě. Pocházejí ze Středního východu a jsou považovány za jedny z nejstarších plodů, které lidé konzumovali. Byly oblíbené už v dobách starověké Persie, kde symbolizovaly bohatství a prosperitu. Podle legendy byly pistácie považovány za královskou pochoutku, například královna ze Sáby zakázala jejich pěstování pro obyčejné lidi
Zajímavosti o těchto plodech:
Pistácie jsou známé jako "šťastné ořechy", protože jejich skořápky připomínají úsměv.
Strom pistácie může žít až 300 let a začíná plodit zhruba po 7 letech.
Jsou symbolem pohostinnosti a bohatství v mnoha kulturách Blízkého východu.
Každý rok 26. února se slaví mezinárodní den pistácií, což ukazuje na jejich popularitu po celém světě.
Zdroj foto: Slepičárna blog
Čokoládovo-pistáciové sušenky
na 21 sušenek
příprava: 60 minut + tuhnutí přes noc
Suroviny na sušenky
- 140 g másla, pokojové teploty
- 140 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 velký žloutek (bílek si necháme na pomazání)
- 160 g hladké mouky
- 35 g kakaa holandského typu, prosetého
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 60 g pistáciových kostek Alika (koupíte na Zdraveorechy.cz)
Suroviny na náplň? - 40 g bílé čokolády
- 3 lžíce pistáciového másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- špetka mořské soli
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečicím papírem. Změklé máslo přendáme do mísy od robota, přidáme cukry a pomocí nástavce „K“ vyšleháme v hladký nadýchaný krém. Poté zašleháme žloutek (bílek si necháme stranou).
Mouku smícháme s kakaem a solí. Přidáme k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšleháme těsto. Těsto by se nemělo drobit (pokud ano, přidáme po lžičce mléka). Těsto ještě na lehce pomoučněné ploše rukama vypracujeme. Odebíráme těsto po cca 25 g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválíme v dlani kuličky. Přendáme na plech. Uprostřed uděláme důlek. Ze stran pomažeme bílkem a obalíme v pistáciových kostkách.
Pečeme v troubě 10–12 minut podle velikosti. Následně přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, poté ji odstavíme a vmícháme do ní pistáciové máslo, moučkový cukr a sůl. Pomocí lžíce utřeme tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnícím sáčkem naplníme „důlky“ sušenek a necháme v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny). Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů.
Recept vznikl ve spolupráci bloggerky Slepičárna blog a Zdraveorechy.cz
Nový komentář