Pistácie jsou výživné, chutné a všestranné, což je činí jednou z nejoblíbenějších zdravých pochutin na světě. Pocházejí ze Středního východu a jsou považovány za jedny z nejstarších plodů, které lidé konzumovali. Byly oblíbené už v dobách starověké Persie, kde symbolizovaly bohatství a prosperitu. Podle legendy byly pistácie považovány za královskou pochoutku, například královna ze Sáby zakázala jejich pěstování pro obyčejné lidi

Zajímavosti o těchto plodech:

Pistácie jsou známé jako "šťastné ořechy", protože jejich skořápky připomínají úsměv.

Strom pistácie může žít až 300 let a začíná plodit zhruba po 7 letech.

Jsou symbolem pohostinnosti a bohatství v mnoha kulturách Blízkého východu.

Každý rok 26. února se slaví mezinárodní den pistácií, což ukazuje na jejich popularitu po celém světě.

2dc482bbaef8a-obrazek.jpg
Zdroj foto: Slepičárna blog 

Čokoládovo-pistáciové sušenky
na 21 sušenek
příprava: 60 minut + tuhnutí přes noc
 
Suroviny na sušenky

  • 140 g másla, pokojové teploty
  • 140 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 velký žloutek (bílek si necháme na pomazání)
  • 160 g hladké mouky
  • 35 g kakaa holandského typu, prosetého
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • 60 g pistáciových kostek Alika (koupíte na Zdraveorechy.cz)
     
    Suroviny na náplň?

  • 40 g bílé čokolády
  • 3 lžíce pistáciového másla
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • špetka mořské soli
     

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečicím papírem. Změklé máslo přendáme do mísy od robota, přidáme cukry a pomocí nástavce „K“ vyšleháme v hladký nadýchaný krém. Poté zašleháme žloutek (bílek si necháme stranou).

Mouku smícháme s kakaem a solí. Přidáme k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšleháme těsto. Těsto by se nemělo drobit (pokud ano, přidáme po lžičce mléka). Těsto ještě na lehce pomoučněné ploše rukama vypracujeme. Odebíráme těsto po cca 25 g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválíme v dlani kuličky. Přendáme na plech. Uprostřed uděláme důlek. Ze stran pomažeme bílkem a obalíme v pistáciových kostkách.

Pečeme v troubě 10–12 minut podle velikosti. Následně přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, poté ji odstavíme a vmícháme do ní pistáciové máslo, moučkový cukr a sůl. Pomocí lžíce utřeme tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnícím sáčkem naplníme „důlky“ sušenek a necháme v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny). Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů. 

Recept vznikl ve spolupráci bloggerky Slepičárna blog a Zdraveorechy.cz