Nemusíme ale zoufat a porušovat vánoční tradice, stačí zvolit zdravější a lehčí alternativu klasických pokrmů. Pochutnáme si jako každý rok a budeme mít dobrý pocit, že jsme i o Vánocích udělali něco po své zdraví.
Například štědrovečerní polévku (rybí, hrachovou či jinou) můžete místo mouky nebo jíšky zahustit lisovanou zeleninou, bramborami anebo nezahušťovat vůbec. Do klasického bramborového salátu můžete přidat více zeleniny a naopak se vzdát uzeniny a vařených vajec. Majonézu lze nahradit lehkou jogurtovou omáčkou nebo vyzkoušejte směs citrónové šťávy, hořčice a panenského olivového oleje (např. olivový olej Bertolli Extra Vergine). Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu, můžete lehce podusit na menším množství rostlinného tuku či upéct v alobalu s bylinkami. Odříkat si nemusíte ani cukroví - pokud chcete mlsat zdravěji, použijte na jeho přípravu kvalitní rostlinný tuk (např. Flora) a celozrnnou mouku namísto bílé. Vhodné jsou také ovesné vločky a sladit můžete např. medem či kandovaným ovocem.
„Vánočních 5 P aneb jak se stravovat zdravě i o Vánocích“
- také o Vánocích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca čtyř až pěti denních dávek
- dodržujte pitný režim, vypijte 2,5 –
- nebojte se ozdravit i typická česká vánoční jídla
- vychutnejte si vánoční pohodu bez stresu
- vánoční cukroví k Vánocům patří, ale všeho s mírou – pokud si dopřejete více cukroví, vydejte se na svižnou procházku či vymyslete jinou pohybovou aktivitu, při které nadbytek energie vydáte
Rady týkající se zdravého stravování můžete konzultovat i na bezplatné Informační lince Flory 800 175 324. Další informace najdete na stránkách www.flora.cz.
Věra Králová, nutriční terapeutka
bezplatná Informační linka Flory 800175 324
Pomazánka s křenem a jablkem
60 g Flory pro.activ (nebo Flory Light)
1 malé jablko
sůl
muškátový oříšek
cukr
dílek citronu
Postup:
Floru pro.activ (Floru Light) utřeme s měkkým tvarohem do pěny, mírně osolíme a přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Jablko dobře omyjeme, vykrojíme jádřinec, jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou) a pokapeme citronem. Nastrouhané jablko vmícháme do pěny, podle chuti a kyselosti jablka přidáme cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře vymícháme.
Švýcarská pomazánka
60 g Flory Light
citrónová šťáva
petrželka
Postup:
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou
Sýrové kuličky
100 g Flory Light
mletá sladká paprika
100g Flory Crema Lehká
sůl
sekané mandle nebo ořechy
zelená petrželka
Postup:
Floru Light utřeme s paprikou, solí a Florou Crema. Hermelín rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme k utřené Floře Light společně s nastrouhaným eidamem. Dobře rozmícháme a z hmoty vykrajujeme malé dílky. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v sekaných mandlích a petrželce.
Nový komentář
Komentáře
zkusím
pomazánky budou dobré
pomazánky vyzkouším
Léthé — #3 to je dobry
Vivian — #10 med je jako prirodni ale kandovaný ovoce je plne cukru
myšška: no má to být jako zdravé stravování... takže med dobrý, ale to kandovaný ovoce nevím, nevím :)
btw.- řízky budu smažit na sádle:-D
Ono si to naše tělo se (sobě vlastním) sádlem poradí líp než s nějakým syntetickým tukem. Aspoň cholesterol máme oba nízkej:)
Aja: no já vím, že to není článek o cukru, ale píšou tam o tom...
cukr nahradíte nejlíp cukrem:/
Vivian: To není článek o množství nebo náhradě cukru...
To je o Floře...
bez chuti a bez zápachu...
Vivian: A zase já miluji „kapříka“ z krůty
.
Jo a nejlepší vánoční kapr je vepřovej řízek
Dobrý, ale co vylepším tím, když budu sladit kandovaným ovocem namísto cukru? Vždyť kandované ovoce je ovoce naložené do cukru, ne?
A když už, tak nerafinovaný.
Já cukr skoro nepoužívám, je to asi nejlepší varianta