Tým kuchařů z pořadu České televize Kuchařská pohotovost už nyní připravuje vánoční menu. A protože bude hodně netradiční, bez ryb, specialitu z tradičního kapra pořad divákům nabídne už v dílu vysílaném 12. prosince 2009.
Kuchařská pohotovost z dílny Centra zábavné tvorby brněnského studia České televize je už druhým rokem nedílnou součástí sobotní dopolední programové nabídky na ČT1. Jejími členy jsou šéfkuchař Jiří Král, šéfcukrář Vladimír Krofta a Martina Nemčeková, specialistka na studenou kuchyni.
A na co se mohou diváci v letošním předvánočním čase těšit?
V dílu vysílaném 12. prosince 2009 (ČT1, 9.45 hod.) si přijdou na své příznivci kapřích specialit. Podívám se za panem Eduardem, který chce pohostit svoje kamarády rybáře. Těšit se mohou na menu složené z kapřího segedínského guláše, kapřího pečeného filátka s křenovou omáčkou, nákypu z kapra a griliášového dortu se sněhovým věncem.
Díl vysílaný 19. prosince 2009 (ČT1, 9.50 hod.) bude o vánočních, nicméně nerybích specialitách. V rodině paní Evy, která si náš kuchařský tým tentokrát pozvala, totiž ryby nejsou právě tím nejoblíbenějším pokrmem. Netradiční sváteční menu je tak složené z vánočního slepičího krému s máslovými krutony a smažené vinné klobásy v mandlovo-pistáciovém těstíčku s teplým bramborovým salátem. Dezert v podobě vánočního polínka neboli La Buche de Noël je skutečným překvapením. Jedná se vlastně o vánoční roládu, která bývá sladkou tečkou na francouzských štědrovečerních hostinách, a její příprava vychází ze staré středověké tradice. A na závěr nebude chybět pravý vánoční punč.
A tady je jeden z receptů:
Segedínský guláš z kapra (z dílu vysílaného 12. 12. 2009)
/cca 4 porce/
500 g kapra
30 g cibule
250 g kysaného zelí
rybí vývar
smetana
hladká mouka
kysaná smetana
koření na ryby
sladká a pálivá paprika
drcený kmín
olej (nebo sádlo)
voda
cukr
sůl a pepř
Na oleji (či sádle) zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru a kysané zelí, krátce orestujeme, zalijeme rybím vývarem, ochutíme drceným kmínem, sladkou a pálivou paprikou, pepřem a solí a necháme 2–3 minuty provařit. Přidáme kostky kapřího masa posypané rybím kořením, opět 2 až 3 minuty provaříme a pak zahustíme směsí mouky, vody a smetany. Necháme ještě chvíli provařit a na závěr přidáme kysanou smetanu. Ideální přílohou je knedlík.
Nový komentář
Komentáře
vodfon — #34 hlavni je zdravi a spokojena rodina
brr tak to bych nedala
Já nesmím bramborový salát, ani nic smaženého!! To budou smutné vánoce!!!!!!!!!!!!!!

já zůstanu u řízečku z kapra a salátku, na vánoce to prostě být musí
na kapříka se těšíme
Kapřík,salátek, pro děti kuřecí..jako každý rok..
Klasika jako každý rok a měnit nebudu
U nás zůstaneme také u klasiky.
u nás rozhodně zůstanene věrní klasice- smaž.kapr s br.salátem,ale jinak ten Segedínský guláš s kaprem vypadá lákavě , asi to někdy vyzkouším
Ryby miluji, ale zabije nám je zlatíčko tchán
Mária — #25 V rybárnách - prodejnách ryb, prodávají vykuchané kapry. Třeba i půlku.
To ja bych si dala, jen neumim kapra vykuchat
denkas — #16 My jezdíme 26.taky na svíčkovou!
k manželovým rodičům - vaří ji tchán a je to labúžo
U nás je klasika-smažený kapr,br.salát.Dětem místo kapra uděláme pangase. A taky rybí polévka-jako malá jsem ji nesnášela,ale časem jsem ji vzala na milost..Ale segedin z kapra teda ani náhodou, ryby mám ráda jen smažené či pečené či jen tak na másílku orestované. Smíchané rybí kousky s čímkoliv či namleté kamkoliv bych asi nepozřela..
No tohle asi vyskouším třeba zachutná víc jak ten náš klasický
jím všechny ryby, ale když si můžu vybrat tak panganiuse, lososa nebo štiku...přece jenom kapr má dost kostí. Dnes jsem vysílaný díl neviděla, propásla jsem ho, protože jsem běhala po nákupech, uf
Já osobně kapra nejím
matuszyk — #18 no jako to opravdu nevim myslim si že sladkovodni ryby jsou lepší české a ne tahané z Vietnamu!!! uměle vykrmované a jeste se nich tvrdi ze sou mořské což není pravda
v deltách sladkovodnich rek je voda sladká !!! navic reka ve ktere se pestuji neni zrovna z nejcistsich ;-)
pangas to je ono.............
Doma kapra nejime,radeji si pochutname na Pangasovi