Kuchařská pohotovost

Tým kuchařů z pořadu České televize Kuchařská pohotovost už nyní připravuje vánoční menu. A protože bude hodně netradiční, bez ryb, specialitu z tradičního kapra pořad divákům nabídne už v dílu vysílaném 12. prosince 2009.

Kuchařská pohotovost z dílny Centra zábavné tvorby brněnského studia České televize je už druhým rokem nedílnou součástí sobotní dopolední programové nabídky na ČT1. Jejími členy jsou šéfkuchař Jiří Král, šéfcukrář Vladimír Krofta a Martina Nemčeková, specialistka na studenou kuchyni.  

A na co se mohou diváci v letošním předvánočním čase těšit?

V dílu vysílaném 12. prosince 2009 (ČT1, 9.45 hod.) si přijdou na své příznivci kapřích specialit. Podívám se za panem Eduardem, který chce pohostit svoje kamarády rybáře. Těšit se mohou na menu složené z kapřího segedínského guláše, kapřího pečeného filátka s křenovou omáčkou, nákypu z kapra a griliášového dortu se sněhovým věncem.

Díl vysílaný 19. prosince 2009 (ČT1, 9.50 hod.) bude o vánočních, nicméně nerybích specialitách. V rodině paní Evy, která si náš kuchařský tým tentokrát pozvala, totiž ryby nejsou právě tím nejoblíbenějším pokrmem. Netradiční sváteční menu je tak složené z vánočního slepičího krému s máslovými krutony a smažené vinné klobásy v mandlovo-pistáciovém těstíčku s teplým bramborovým salátem. Dezert v podobě vánočního polínka neboli La Buche de Noël je skutečným překvapením. Jedná se vlastně o vánoční roládu, která bývá sladkou tečkou na francouzských štědrovečerních hostinách, a její příprava vychází ze staré středověké tradice. A na závěr nebude chybět pravý vánoční punč.

Guláš z kapra

A tady je jeden z receptů:

Segedínský guláš z kapra (z dílu vysílaného 12. 12. 2009)

/cca 4 porce/

500 g kapra
30 g cibule
250 g kysaného zelí
rybí vývar
smetana
hladká mouka
kysaná smetana
koření na ryby
sladká a pálivá paprika
drcený kmín
olej (nebo sádlo)
voda
cukr
sůl a pepř 

Na oleji (či sádle) zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru a kysané zelí, krátce orestujeme, zalijeme rybím vývarem, ochutíme drceným kmínem, sladkou a pálivou paprikou, pepřem a solí a necháme 2–3 minuty provařit. Přidáme kostky kapřího masa posypané rybím kořením, opět 2 až 3 minuty provaříme a pak zahustíme směsí mouky, vody a smetany. Necháme ještě chvíli provařit a na závěr přidáme kysanou smetanu. Ideální přílohou je knedlík.

Reklama