U mladých vedou perníčky, rodiče mají v oblibě pracny
Vánoční cukroví a jeho příprava má v Čechách hlubokou tradici již stovky let. Podle průzkumu obchodů Albert[1] se předvánočnímu pečení věnuje 58 % z nás. Dvě třetiny lidí si těsto připravuje doma, ostatní volí hotové těsto z obchodu.
Napříč generacemi jsou nejoblíbenějšími druhy linecké a vanilkové rohlíčky, které podle průzkumu nesmí chybět na vánočních stolech v sedmi z deseti domácností. Hned za nimi se drží vosí hnízda (47 %). Mladí do 35 let si na Vánoce rádi dopřejí i perníčky. Pracny a nepečené cukroví se naopak těší největší oblibě u lidí nad 54 let.
TOP 5 nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví:
- linecké
- vanilkové rohlíčky
- vosí hnízda
- perníčky
- nepečené cukroví
Tradiční cukroví v novém kabátě
Rádi byste na Vánoce trochu osvěžili svoje stávající rodinné recepty? Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr, tuk, vejce či čokoláda, nahradit lehčími alternativami. „Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa,“ dodává Alena Paldusová s tím, že i ostatní suroviny jdou velmi lehce nahradit zdravějšími variantami. Ptáte se, jak na to?
- Cukr můžete nahradit sušeným ovocem. Například datlemi nebo fíky. Místo klasického bílého cukru můžete použít cukr třtinový, javorový sirup nebo kvalitní med.
- U bílé mouky je nespočet možností, jak ji nahradit. Na výběr máte z celozrnné, rýžové, pohankové, kokosové, ořechové nebo dokonce mandlové mouky.
- Pokud jste alergičtí na vejce nebo jíte veganskou stravu, vyzkoušejte bramborový nebo kukuřičný škrob, případně použijte mandlovou nebo sójovou mouku.
- Máslo můžete nahradit například rostlinnými oleji či tuky. Rostlinné tuky s menším obsahem tuku se hodí spíše do nepečeného cukroví.
Inspirace na odlehčené vánoční cukroví
Jablkové hrudky
200 g ovesných vloček Nature’s Promise
2 jablka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce strouhaného kokosu
Hrst hrozinek
100 g čokolády s vysokým podílem kakaa
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte s nastrouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25–30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudy dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uchovávejte v chladu.
Bezlepkové linecké
350 g rýžové mouky
220–250 g másla
120 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička strouhané citronové kůry
Rybízová nebo jiná zavařenina na slepování
Postup:
Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a strouhané citronové kůry vypracujte těsto. Pokud by bylo příliš drobivé, přidejte trochu másla navíc. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne nebo alespoň hodinu. Troubu předehřejte na 170 °C. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary a pečte 5–8 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou.
Více vánočních receptů na ALBERT.CZ/RECEPTY
Nový komentář
Komentáře
Když se ty rozsekané vločky orestují na pánvi nasucho chutnají trochu jako ořechy. Také se dají lépe vyválet než ty na obrázku. Místo vajec můžete použít hrašku, pokud chcete veganské cukroví. Všechny děti z naší rodiny milují linecké, normální z hladké mouky, másla a žloutků a perníčky.
Linecké prostě nesmí chybět a kdyby bylo jediné, tak mému muži by to nevadilo. Ten jí jen slepované rybízovou marmeládou (ve správné tenkosti - na to je háklivý ) - žádná čokoláda a jiné netradiční zdobení
Tak to já si klidně dovedu svátky bez cukroví představit, nejím cukroví, nepeču cukroví a ani nikdo z našich blízkých, rodiny ... o cukroví nestojí. Cukroví, prý moc dobré, pro návštěvy mi upeče soused, většinou stejně ale každý jen zobne s tím, že už cukroví nechce vidět, ale svátky nejsou o přejídání se a obžerství, svátky jsou o potkávání se s rodinou, kamarády, známými a přáteli a k tomu cukroví fakt nepotřebujeme. ??????
taky začnu příští týden
Já ještě letos nezačala, ale příští týden už musím, je nejvyšší čas.
Já mám od včerejška připravené těsto na vanilkové rohlíčky, linecké, banánky a išlské. Peču odpoledne a konečná. Děti mají své rodiny, upečou si. Pak už jen nějaké nepečené.
Tak u mě nesmí chybět vanilkové rohlíčky. Teď už moc nepeču. Dřív jsem rohlíčky pekla i pro dceru. Ted jí pece vnučka a i mě slíbila linecký.
Jsem ráda, že už jsem v důchodu, peču dcerám a jejich rodinám a když jsem byla v zaměstnání, tak to byla pěkná honička, teď je to pohoda, klídek.