Letos bude mít naše rodina vanilkové Vánoce. Máme totiž několik druhů vanilkových rohlíčků. Pekli jsme totiž podle vašich receptů.
Vybrat z došlých receptů od vás, čtenářek, některé na vyzkoušení, byl vcelku ořech. Je jedno, jestli vlašský, nebo lískový. A že se hojně objevovaly oba dva druhy a k nim i mandle, buráky a také pražené sojové oříšky - alaburky. Vybrala jsem recepty, které byly něčím zvláštní, něčím jiný než jen záměnou mandlí za vlašské nebo lískáče.
Jako první jsem vyzkoušela recept čtenářky Olgy Fabiánové. Nejsou to vůbec klasické vanilkové rohlíčky, jak je známe, ale rohlíčky obalované v čokoládě a sypané kokosem. Recept peče už delší dobu, podle Kluků v akci.
Klášterní rohlíčky
- 210 g hladké mouky
- 140 g mletých ořechů
- 160 g másla
- 25 g nastrouhané čokolády
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- strouhaný kokos na posypání
Uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet, nejlépe však do druhého dne. Poté tvarujeme malé rohlíčky (ve tvaru oušek) a pečeme je při 180 °C asi 8−10 minut dorůžova.
Druhý den rohlíčky (nejsou už tak křehké a lépe se s nimi pracuje) napíchneme ze spodní strany na párátko a máčíme je v čokoládové polevě a sypeme strouhaným kokosem.
čokoládová poleva
- na 100 g čokolády na vaření 30–50 g ztuženého pokrmového tuku (např. Omega)
Nad vodní lázní zahřejeme a dobře promícháme čokoládu s tukem.
Vanilkové rohlíčky podle Libuše Novotné jsou více tradiční, ale použijete do nich netradičně buráky nebo alaburky, což jsou pražené sojové boby. Ty jsem bohužel nesehnala, i když dříve jsme je kupovali hodně. Upekla jsem rohlíčky z nesolených buráků.
Vanilkové rohlíčky s buráky
- 14 dkg hladké mouky
- 6 dkg moučkového cukru
- 6 dkg pražených alaburek (nebo burských oříšků)
- 10 dkg másla
- 1 žloutek
Na obalení si připravíme:
- 10 dkg moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
Na vál nasypeme prosetou mouku, moučkový cukr, mleté upražené oříšky, změklé máslo, přidáme žloutek. Zpracujeme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočívat. Z těsta tvarujeme obvyklým způsobem malé rohlíčky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme opatrně dorůžova a ještě horké obalujeme v cukru. Hotové rohlíčky naskládáme do krabice a necháme rozležet.
A do třetice recept od čtenářky s nickem Nikar. Ta peče rohlíčky už léta podle časopisu Apetit. Jsou mandlové a rozplývají se na jazyku.
Mandlové vanilkové rohlíčky
- 300 g prosáté hladké mouky
- 50 cukr moučka
- 100 g mletých mandlí
- 2 žloutky
- 200 g másla
- moučkový a vanilkový cukr na obalení, případně moučkový cukr s vanilkou
Ze surovin připravíme těsto, necháme vychladit, poté tvarujeme malé rohlíčky a pečeme 7 min na 180 st. C, teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Nový komentář
Komentáře
zrovna mám nachystané těsto, zítra upeču, taky mám moc dobrý recept, škoda, že jsem nevěděla, mohla jsem vám ho poslat k vyzkoušení, určitě by chutnal.
můj nejoblíbenější druh cukroví
nepecu...objednavam
Dělám jenom z vlašských ořechů,ty nemají chybu
Pavla_b — #1U mě taky!!
vanilkové rohlíčky mám napečené, ale jako jediné je nemusím, ale zase to patří k vánocům, takže už kvůli provonění musí být
U mě vedou mandlové.