Každý rok zkouším jiný recept na vanilkové rohlíčky. Vždycky jsou moc dobré, a tak svého favorita zatím nemám. Letos zkouším recept ze staré kuchařky, kterou zdědila už moje babička po nějaké tetičce.
Receptů na vanilkové rohlíčky je opravdu neskutečně mnoho. Někdo miluje rohlíčky z mletých mandlí, jiný nedá dopustit na vlašské ořechy. Ten používá máslo a ta zase jedině Heru. Vanilka patří do cukru na obalování, nebo už do těsta? Jeden jediný správný a pravý recept neexistuje.
Kdo si však oblíbí ten svůj, třeba rodinný recept od maminky nebo pokus, který jednou na Vánoce vyšel, ten už nechce experimentovat a drží se těch svých. Jediných pravých a nejlepších vanilkových rohlíčků. Těch, které se rozplynou na jazyku. Těch, které zmizí ještě před svátečními dny a musí se péct další.
Jaký je ten váš oblíbený? Připravili jsme výzvu pro vás, naše čtenářky.
Rozdělte se s námi o váš skvostný recept na nejvoňavější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky. Pošlete ho na můj e-mail elly@bohynekuchyne.cz a já všechny recepty poctivě projdu, rozdělím a vybrané vyzkouším. Kromě receptů můžete posílat i fotky vašich vanilkových rohlíčků a z celé akce si potom můžete přečíst článek i s recepty a fotkami.
Recepty posílejte do pondělí 15. prosince. Už se na ně moc těšíme!
Mé letošní vanilkové rohlíčky jsou ze směsi mandlí a vlašských ořechů. Když budete mít chuť a nemáte-li ještě upečeno, tak vyzkoušejte...
Suroviny
- 100 g cukru moučka
- 50 g celých mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 100 g sádla
- 100 g másla
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- půl lžičky prášku do pečiva
- 400 g hladké mouky
- cukr moučka s vanilkou nebo vanilinovým cukrem na obalení
Postup
Cukr a celé ořechy i mandle dáme do mixéru nebo food procesoru a rozmixujeme úplně na jemnou moučku. Vysypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva a mouku, pořádně promícháme.
Do sypké směsi vyklepneme vejce, nastrouháme citronovou kůru a dáme změklé máslo i sádlo.
Vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto, které necháme do druhého dne v chladnu proležet. Těsto nám může klidně umíchat robot a následně ho jen dohněteme rukama, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladu.
Na druhý den tvarujeme rohlíčky, ručně nebo za pomoci strojku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi dvacet minut. Měly by lehce zrůžovět, ne zhnědnout.
Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilinovým cukrem. Ideálně ve směsi moučkového cukru, ve které jste rozmixovali dužinu s vanilky.
Krásné vánoční pečení přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
kackackac — #25 Tak jsem je zkusila a jsou mňamózní. Pro jistotu jsem těsto udělala z 5 dávek, z poloviny jsou rohlíčky a z poloviny malé knoflíky s prostředkem z čokolády, taky moc dobré.
Já jsem tedy několikrát rohlíčky pekla, ale po všech těch pokusech mi stejně nejvíce chutnají rohlíčky od http://www.marcelasilber.cz/
Ale tento recept zase vyzkouším :)
Já jsem tedy několikrát rohlíčky pekla, ale po všech těch pokusech mi stejně nejvíce chutnají rohlíčky od http://www.marcelasilber.cz/vanocni-cukrovi/
Ale tento recept zase pro zmněnu vyzkouším :)
16 let dělám vanilkové rohlíčky podle jediného receptu,nikde jinde jsem zatím lepší nejedla.
100g másla
1 žloutek
30g moučkového cukru
60g mletých vlašských ořechů
140g hladké mouky .
Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Ještě bych dodala,že dělám rohlíčky ze 3 dávek,jelikož se u ná jí nejvíce.Z jedné dávky jich je asi 70 ks.
Nedávno se mi dostala do ruky publikace "Bábovka na 200 způsobů", koukám, že tady vznikne "Vanilkové rohlíčky na 200 způsobů"
elly — #20 Zapomněla jsem se podepsatteď jsem odeslala rohlíčky podle mě
Vanilkové rohlíčky
210 máslo
350 hl.mouka
100 mleté ořechy
100 cukr moučka
2 žloutky
1 lžice 8 % ocet
elly — #20když jsou jiné jen maličko, tak to jo, to budou originály
zrovna jsme dopekli
datura — #19chodí recepty i s vlastníma fotkama a každý je maličko jiný. Takže si nemyslím, že jde o opsané recepty z kuchařek ;-)
elly — #15asi to není tak složité opsat recept z jakékoliv kuchařky, těžko někdo vymyslí u vanilkových rohlíčků něco převratného. Já jsem se třeba za roky dopracovala jen k tomu, že nepoužívám klasický vanilinový nebo vanilkový cukr v pytlíkách, ale koupila jsem si vanilkové lusky a naložila si je do sklenice do moučkového cukru a kam se ty pytlíky hrabou , taky střídám ořechy, lískové, vlašáky a dělala jsem je už i z mandlí. U nás se už první várka rohlíčků snědla, tak mi v lednici odpočívá těsto na zítra a bude druhé kolo, ale ty už líp schovám.
Mám zděděný recept.Jiné rohlíčky ani nezkouším. Recept je téměř stejný, jak uvádíte tady :
37 dkg mouky,10 dkg sádla,10 dkg másla,10 dkg moučkového cukru,10 dkg mletých oříšků / maminka dávala vlašské , ale mohou to být i lískové či mandle /,1 celé vejce, troška prášku do pečiva.Pečeme 15 min.při 180 st.Také ještě horké balíme v prosátém cukru s vanilkovým cukrem.Po letech vidím,proč se mně hůře tvarovaly,měla jsem sice těsto v chladu nebo lednici, ale ne 24 hodin a ve fólii.Díky za radu!
budu péct v sobotu a čerpám i z vašich receptů
nepeču, ale už mám napečeno, již několik let mi cukroví peče strašně hooodný soused a fakt umí výborné cukroví.Občas taky přinese štrůdl,opět super,ale jeho cukroví je už tradice.Každý rok dělá něco jiného,zkouší různé druhy a chutě, mňam už se těšíme.Zatím se mi podařilo ho ochránit před uzobáváním.pěkný den.
a recepty od vás už pěkně chodí...jste šikovné, díky :-)
Z drobného mi docela stačí slepované perníčky s čokoládou, to kdyby přišel někdo, kdo FAKT bude chtít drobné sladké. Jinak udělám vánočku, různé kynuté pečivo a tak...myslím, že kdybych napekla pět plechů zeláků, zavděčím se nejvíc.
Včera jsem pekla 5 plechů a dneska je na řadě linecké
Pozdě, už mám hotovo, napečeno
zrovna mám v lednici těsto. Ale tohle se mi zdá moc překombinované
včera jsme udělali těsto a dneska upečem 2 várky a pracny
Ještě jsem chtěla dodat proč plácat tolik chutí dohromady?Tak buď máslové nebo sádlové,s ořechy nebo s mandlí.