Každý rok zkouším jiný recept na vanilkové rohlíčky. Vždycky jsou moc dobré, a tak svého favorita zatím nemám. Letos zkouším recept ze staré kuchařky, kterou zdědila už moje babička po nějaké tetičce.

vanilkové rohlíčky

Receptů na vanilkové rohlíčky je opravdu neskutečně mnoho. Někdo miluje rohlíčky z mletých mandlí, jiný nedá dopustit na vlašské ořechy. Ten používá máslo a ta zase jedině Heru. Vanilka patří do cukru na obalování, nebo už do těsta? Jeden jediný správný a pravý recept neexistuje.

Kdo si však oblíbí ten svůj, třeba rodinný recept od maminky nebo pokus, který jednou na Vánoce vyšel, ten už nechce experimentovat a drží se těch svých. Jediných pravých a nejlepších vanilkových rohlíčků. Těch, které se rozplynou na jazyku. Těch, které zmizí ještě před svátečními dny a musí se péct další.

Jaký je ten váš oblíbený? Připravili jsme výzvu pro vás, naše čtenářky.

Rozdělte se s námi o váš skvostný recept na nejvoňavější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky. Pošlete ho na můj e-mail elly@bohynekuchyne.cz a já všechny recepty poctivě projdu, rozdělím a vybrané vyzkouším. Kromě receptů můžete posílat i fotky vašich vanilkových rohlíčků a z celé akce si potom můžete přečíst článek i s recepty a fotkami.

Recepty posílejte do pondělí 15. prosince. Už se na ně moc těšíme!

Mé letošní vanilkové rohlíčky jsou ze směsi mandlí a vlašských ořechů. Když budete mít chuť a nemáte-li ještě upečeno, tak vyzkoušejte...

Suroviny

  • 100 g cukru moučka
  • 50 g celých mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g sádla
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 400 g hladké mouky
  • cukr moučka s vanilkou nebo vanilinovým cukrem na obalení

Postup

Cukr a celé ořechy i mandle dáme do mixéru nebo food procesoru a rozmixujeme úplně na jemnou moučku. Vysypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva a mouku, pořádně promícháme.

Do sypké směsi vyklepneme vejce, nastrouháme citronovou kůru a dáme změklé máslo i sádlo.

Vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto, které necháme do druhého dne v chladnu proležet. Těsto nám může klidně umíchat robot a následně ho jen dohněteme rukama, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladu.

Na druhý den tvarujeme rohlíčky, ručně nebo za pomoci strojku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi dvacet minut. Měly by lehce zrůžovět, ne zhnědnout.

Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilinovým cukrem. Ideálně ve směsi moučkového cukru, ve které jste rozmixovali dužinu s vanilky.

Krásné vánoční pečení přeje Elly.

Čtěte také

TÉMATA:
SEZONA