33b495-DSC_0041.jpg (108 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla (ideálně vychlazeného)
  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí pro jemnější chuť)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo kvalitní vanilkový cukr)

Na obalení

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup

Smíchejte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy a semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr). Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a ručně (nebo v robotu) zpracujte těsto, dokud nebude hladké. 
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici, ideálně i déle (například přes noc). Chladné těsto se lépe zpracovává a drží tvar.
Z těsta oddělujte menší kousky a tvarujte je do podoby rohlíčků. Doporučuje se pracovat rychle, aby těsto neztrácelo chlad.
Předehřejte troubu na 160–170 °C. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 10–12 minut, dokud lehce nezezlátnou. Sledujte, aby se nepřipálily.
Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Dávejte pozor při manipulaci, protože jsou křehké.
Nechte rohlíčky zcela vychladnout, aby ztuhly. Poté je uložte do uzavíratelné nádoby – ideálně je nechte odležet 2–3 dny, aby se jejich chuť rozvinula.

4bf495-lusky.jpeg (156 KB)Foto: Alena Kolaříková

5 tipů, jak připravit vanilkové rohlíčky ještě lepší

Použijte kvalitní suroviny
Kvalita surovin ovlivňuje chuť každého jídla. Sáhněte po čerstvém másle, kvalitní vanilce (nejlépe vanilkový lusk nebo vanilkový cukr s pravou vanilkou) a jemné mouce.

Těsto nehněťte příliš dlouho
Při zpracování těsta buďte opatrní, aby se máslo nezačalo příliš zahřívat. Krátké hnětení zabrání, aby byly rohlíčky příliš tvrdé – cílem je jemná a křehká textura.

Nechte těsto odpočinout
Těsto nechte po zpracování minimálně hodinu odpočívat v lednici. Chlad zajistí, že těsto bude lépe držet tvar při pečení, a chuť se hezky propojí. Neuškodí mu ani jednodenní odpočinek.

Pečte rovnoměrně a při nízké teplotě
Pečte rohlíčky při teplotě kolem 160–170 °C, aby se pekly pomalu a rovnoměrně. Díky tomu získají zlatavou barvu a nebudou vysušené.

Obalte je v cukru ještě teplé
Vanilkové rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, dokud jsou ještě teplé. Cukr se tak lépe přichytí a vytvoří nádherně sladký obal.

S našimi tipy budou vaše vanilkové rohlíčky neodolatelné!

Krásné Vánoce přeje Elly.

lux5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Luxusní pařížské rohlíčky