Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla (ideálně vychlazeného)
- 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí pro jemnější chuť)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk (nebo kvalitní vanilkový cukr)
Na obalení
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup
Smíchejte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy a semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr). Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a ručně (nebo v robotu) zpracujte těsto, dokud nebude hladké.
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici, ideálně i déle (například přes noc). Chladné těsto se lépe zpracovává a drží tvar.
Z těsta oddělujte menší kousky a tvarujte je do podoby rohlíčků. Doporučuje se pracovat rychle, aby těsto neztrácelo chlad.
Předehřejte troubu na 160–170 °C. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 10–12 minut, dokud lehce nezezlátnou. Sledujte, aby se nepřipálily.
Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Dávejte pozor při manipulaci, protože jsou křehké.
Nechte rohlíčky zcela vychladnout, aby ztuhly. Poté je uložte do uzavíratelné nádoby – ideálně je nechte odležet 2–3 dny, aby se jejich chuť rozvinula.
Foto: Alena Kolaříková
5 tipů, jak připravit vanilkové rohlíčky ještě lepší
Použijte kvalitní suroviny
Kvalita surovin ovlivňuje chuť každého jídla. Sáhněte po čerstvém másle, kvalitní vanilce (nejlépe vanilkový lusk nebo vanilkový cukr s pravou vanilkou) a jemné mouce.
Těsto nehněťte příliš dlouho
Při zpracování těsta buďte opatrní, aby se máslo nezačalo příliš zahřívat. Krátké hnětení zabrání, aby byly rohlíčky příliš tvrdé – cílem je jemná a křehká textura.
Nechte těsto odpočinout
Těsto nechte po zpracování minimálně hodinu odpočívat v lednici. Chlad zajistí, že těsto bude lépe držet tvar při pečení, a chuť se hezky propojí. Neuškodí mu ani jednodenní odpočinek.
Pečte rovnoměrně a při nízké teplotě
Pečte rohlíčky při teplotě kolem 160–170 °C, aby se pekly pomalu a rovnoměrně. Díky tomu získají zlatavou barvu a nebudou vysušené.
Obalte je v cukru ještě teplé
Vanilkové rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, dokud jsou ještě teplé. Cukr se tak lépe přichytí a vytvoří nádherně sladký obal.
S našimi tipy budou vaše vanilkové rohlíčky neodolatelné!
Nový komentář
Komentáře
Náš rodinný recept se od běžných liší tím , že obsahuje dávku tuku sice 200 g , ale máslo a sádlo napůl . Kdo zná kakaové bochánky / sádelňáky / , se asi nebude divit . Tyto vanilkové rohlíčky chutnají všem.
už je máme hotové