Jsou dezerty, na jejichž vyzkoušení se připravuji a odhodlávám dlouho. Chodím po všech možných a nemožných zahraničních i českých webech, studuju knížky a časopisy a plánuji, jakou příchuť vytvořím. Takhle to bylo s makronkami, stejné i teď, s „kapkejky“. Makronky se napoprvé vůbec nepovedly a letěly do koše. Druhý pokus vyšel, a to na výbornou.
Cupcakes se povedly hned na první pokus a výborně!
Co je to cupcake?
Doslovný překlad slova cupcake přesně vystihuje tuhle dokonalou cukrovinku. Cup - hrníček, cake - dortík. Hrníčkový dortík. Jedna porce malého dortíku, vesele, barevně a zajímavě nazdobená, většinou v papírovém košíčku. Dalo by se také říct, že je to nazdobená mufinka (či snad nazdobený mufinek??) a mufinky už všichni přece znáte.
První zmínka o cupcake je někdo okolo roku 1796, kdy se recept na dortík pečený v malých šálcích objevil v jedné americké kuchařce.
Kdo se rád podívá na hezky upravené pochoutky, zadá si do googlu slovo „cupcake“ a vyjede mu nekonečné množství informací. Pro romantické duše doporučuji stránky norské cukrářky Manuely, na které mě naučila chodit kamarádka Lenka. Stránky nazvané Passion 4 baking jsou opravdu plné vášnivého pečení.
A teď ten můj recept. Základní košíček jsem pekla podle receptu, od Green Gate, který byl přibalený k papírovým košíčkům na mufiny. Krém jsem dělala podle vlastního nápadu a byl velice jednoduchý a rychlý.
Suroviny
300 g polohrubé mouky
125 g másla
250 g třtinového cukru
2 velká vejce, pokojové teploty
125 ml mléka
vanilkový extrakt
1 lžička kypřícího prášku
na krém
250 g másla
200 g bílé čokolády
špetka vanilkového extraktu
sypací zdobení
Postup
Pomocí metličky (mixéru) smícháme máslo, cukr a vanilkový extrakt, až je hmota krásně promíchaná a cukr rozpuštěný. Přidáme vejce, potom sypké přísady a mléko.
Těsto naplníme do papírových košíčků, asi do tří čtvrtin. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut.
Necháme košíčky vychladnout a připravíme si krém.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme trochu vychladnout. Přidáme změklé máslo a vyšleháme do jemné, hladké hmoty. Tu můžeme ještě dát do lednice, aby se nám dobře plnila do zdobícího pytlíku.
Tímto krémem zdobíme košíčky a na závěr je posypeme něčím hezkým, třeba kuličkami, barevným sypáním, srdíčky či něčím co máme po ruce :-)
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Krásné napohled a budou určitě i moc dobré
Vypadají přímo luxusně , další recept, který čeká na vyzkoušení
jukl — #31 Přesně tak...
To vypadá přímo luxusně, stojí to za vyzkoušení
Je to krása, ale co na to naše dieta
vypadají lákavě.ještě jsem nezkoušela.
Doma je děláme a často, jsou jednoduché, rychlé a dají se dělat na různé variace - kokosové, kakaové, vanilkové, s různým ovocem atd. Hodně jsme si je oblíbili, zvláště borůvkové a všem jedině doporučuji Ty na obrázku vypadají také moc lákavě! brzy je zase udělám
to mě neláká
Vypadají skvěle jen tu bílou čokoládu bych nahradila za klasiku, snad by to nevadilo.
Taky bych si dala. Mňam.
Asi dibrý,ale já ani manžel nemáme rádi bílou čokoládu,jen hořkou
tak tento recept mě nadchl, jak bude čas, jdu na to
Zrovna ode dneška držím dietu, ale teda to tohoto bych šla.
na můj vkus to vypadá až moc sladce
vypadá to velice dobře
magic11 — #18 Přesně!
A ten krém se po chvilce mimo ledničku možná topí.
Nádhera!!
Kalorická bomba - ten krém určitě
Vypadá to krásně vyzkouším.