vanilkové cupcakes

Jsou dezerty, na jejichž vyzkoušení se připravuji a odhodlávám dlouho. Chodím po všech možných a nemožných zahraničních i českých webech, studuju knížky a časopisy a plánuji, jakou příchuť vytvořím. Takhle to bylo s makronkami, stejné i teď, s „kapkejky“. Makronky se napoprvé vůbec nepovedly a letěly do koše. Druhý pokus vyšel, a to na výbornou.

Cupcakes se povedly hned na první pokus a výborně!

Co je to cupcake?

Doslovný překlad slova cupcake přesně vystihuje tuhle dokonalou cukrovinku. Cup - hrníček, cake - dortík. Hrníčkový dortík. Jedna porce malého dortíku, vesele, barevně a zajímavě nazdobená, většinou v papírovém košíčku. Dalo by se také říct, že je to nazdobená mufinka (či snad nazdobený mufinek??) a mufinky už všichni přece znáte.

První zmínka o cupcake je někdo okolo roku 1796, kdy se recept na dortík pečený v malých šálcích objevil v jedné americké kuchařce.

Kdo se rád podívá na hezky upravené pochoutky, zadá si do googlu slovo „cupcake“ a vyjede mu nekonečné množství informací. Pro romantické duše doporučuji stránky norské cukrářky Manuely, na které mě naučila chodit kamarádka Lenka. Stránky nazvané Passion 4 baking jsou opravdu plné vášnivého pečení.

A teď ten můj recept. Základní košíček jsem pekla podle receptu, od Green Gate, který byl přibalený k papírovým košíčkům na mufiny. Krém jsem dělala podle vlastního nápadu a byl velice jednoduchý a rychlý.

Suroviny

300 g polohrubé mouky
125 g másla
250 g třtinového cukru
2 velká vejce, pokojové teploty
125 ml mléka
vanilkový extrakt
1 lžička kypřícího prášku

na krém
250 g másla
200 g bílé čokolády
špetka vanilkového extraktu

sypací zdobení

Postup

Pomocí metličky (mixéru) smícháme máslo, cukr a vanilkový extrakt, až je hmota krásně promíchaná a cukr rozpuštěný. Přidáme vejce, potom sypké přísady a mléko.

Těsto naplníme do papírových košíčků, asi do tří čtvrtin. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut.

Necháme košíčky vychladnout a připravíme si krém.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a necháme trochu vychladnout. Přidáme změklé máslo a vyšleháme do jemné, hladké hmoty. Tu můžeme ještě dát do lednice, aby se nám dobře plnila do zdobícího pytlíku.

Tímto krémem zdobíme košíčky a na závěr je posypeme něčím hezkým, třeba kuličkami, barevným sypáním, srdíčky či něčím co máme po ruce :-)

Dobrou chuť přeje elly.