62026210ef793image.jpgFoto: Shutterstock

Na korpus: 

  • 2 hrnky kvalitního kakaa 
  • 3 hrnky hladké mouky 
  • 2 a půl hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • čtvrt hrnku rostlinného oleje 
  • 1 a čtvrt hrnku zakysané smetany 
  • 1 a půl hrnku silné kávy
  • 5 větších vajec
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Na krém:

  • 250 g jahod + dle potřeby na dozdobení
  • 400 g másla
  • 1 hrnek cukru moučka

Na polevu:

  • 1 hrnku hořké čokolády
  • 4 lžíce másla

Vymažte dortovou formu a poprašte stěny trochou kakaa. Suché suroviny na korpus dobře smíchejte v míse. V druhé míse promíchejte olej, zakysanou smetanu, kávu, vejce a vanilkový extrakt. Přidejte k suchým surovinám a vymíchejte těsto. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto slijte do formy a pečte asi 50 až 55 minut. Zkontrolujte, že je těsto hotové, dřevěnou špejlí. Nechte lehce vychladnout, vyklepněte z formy a dejte korpus zcela zchladnout.

Připravte si krém. Nahrubo nasekejte jahody a v mixéru z nich vymixujte jemné pyré. Máslo nechejte změknout a rozšlehejte. Vsypte polovinu přesátého moučkového cukru, pečlivě smíchejte, poté dodejte druhou polovinu. Přidejte jahodové pyré a vyšlehejte do lehkého krému.
Korpus podle výšky rozdělte na poloviny, třetiny nebo čtvrtiny. Mezi každou vrstvu rovnoměrně rozdělte krém, spojte a lehce krémem potřete i vrch a boky dortu. Dejte na 40 minut do lednice. Mezitím si připravte čokoládovou polevu rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Míchejte, dokud poleva není hladká, dejte 5 minut zchladnout a poté ji nalijte na vršek dortu. Pokud část steče i na boky, nevadí. Nechejte polevu 15 minut tuhnout a nakonec dort dozdobte celými jahodami. Pokud vám zbyla poleva, můžete do ní jahody z poloviny namočit.

Zdroj receptu: Astoreo.cz