Na korpus:
- 2 hrnky kvalitního kakaa
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 a půl hrnku cukru krystal
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- čtvrt hrnku rostlinného oleje
- 1 a čtvrt hrnku zakysané smetany
- 1 a půl hrnku silné kávy
- 5 větších vajec
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Na krém:
- 250 g jahod + dle potřeby na dozdobení
- 400 g másla
- 1 hrnek cukru moučka
Na polevu:
- 1 hrnku hořké čokolády
- 4 lžíce másla
Vymažte dortovou formu a poprašte stěny trochou kakaa. Suché suroviny na korpus dobře smíchejte v míse. V druhé míse promíchejte olej, zakysanou smetanu, kávu, vejce a vanilkový extrakt. Přidejte k suchým surovinám a vymíchejte těsto. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto slijte do formy a pečte asi 50 až 55 minut. Zkontrolujte, že je těsto hotové, dřevěnou špejlí. Nechte lehce vychladnout, vyklepněte z formy a dejte korpus zcela zchladnout.
Připravte si krém. Nahrubo nasekejte jahody a v mixéru z nich vymixujte jemné pyré. Máslo nechejte změknout a rozšlehejte. Vsypte polovinu přesátého moučkového cukru, pečlivě smíchejte, poté dodejte druhou polovinu. Přidejte jahodové pyré a vyšlehejte do lehkého krému.
Korpus podle výšky rozdělte na poloviny, třetiny nebo čtvrtiny. Mezi každou vrstvu rovnoměrně rozdělte krém, spojte a lehce krémem potřete i vrch a boky dortu. Dejte na 40 minut do lednice. Mezitím si připravte čokoládovou polevu rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Míchejte, dokud poleva není hladká, dejte 5 minut zchladnout a poté ji nalijte na vršek dortu. Pokud část steče i na boky, nevadí. Nechejte polevu 15 minut tuhnout a nakonec dort dozdobte celými jahodami. Pokud vám zbyla poleva, můžete do ní jahody z poloviny namočit.
Zdroj receptu: Astoreo.cz