Vanilkový koláč z ricotty s lesním ovocem


Foto: Zdravé stravování

Ingredience:

  • 500 g čerstvého sýru ricotta
  • 100 g žloutků
  • 175 g bílků
  • 15 g kypřicího prášku
  • 50 g citronové šťávy 
  • 1 g vanilky (lusk)                    
  • 200 g medu
  • 50 g třtinového cukru
  • 250 g špaldových vloček
  • 30 g arašídového másla
  • 300 g lesního ovoce
  • 500 g řeckého jogurtu Milko

Postup a servírování:

Do misky dáme ricottu, jogurt, žloutky, vanilku, med, citronovou šťávu a arašídové máslo. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme vločky rozmixované na mouku s práškem do pečiva. Opatrně vmícháme připravený sníh z bílků a nalijeme do koláčové formy. Ozdobíme lesním ovocem, které jsme posypali třtinovým cukrem. Pečeme na 170 stupňů asi 40-50 minut. Zchladlý koláč servírujeme s čerstvým ovocem, jako jsou maliny, borůvky a jahody. 

Recept připravila nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové ze Zdravého stravování. 

Domácí pralinky


Foto: Grizly

Troufáte si posunout své cukrářské dovednosti o úroveň výš? Vyzkoušejte Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a vytvořte rozkošné domácí čokoládové pralinky. Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády, která je pro jejich přípravu nezbytná, pochází ze specifické odrůdy. Ta přináší nový chuťový zážitek a unikátní přírodní barvu, kterou čokoláda přebírá z rubínově zabarveného kakaového bobu intenzivní ovocné chutě. Prémiové čokoládové pecky mají min. 47,3 % kakaového másla. Tento druh čokolády se skvěle páruje s chutí pepře, skořice, vanilky, perníku, máty, maracuji, meruněk, ananasu, kokosu, citrusových plodů či manga. 

Příprava pralinek

Pro přípravu pralinek budete potřebovat ideálně silikonovou formu např. ve tvaru srdíček, Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a krémovou náplň, vystačíte ale i jen s domácí marmeládou. Dle návodu na obale rozpusťte čokoládové pecky, vylijte do formy rozpuštěnou čokoládu po celé ploše tvořítka, následně přebytečnou čokoládu odstraňte. Dejte vychladit do ztuhnutí. Mezitím si připravte krém dle libovolné chuti. Jím naplňte vnitřek pralinky a přelijte vrstvou čokolády. Hranou stěrky odstraňte přebytek čokolády a dejte důkladně zatuhnout do lednice.  

Hummusové variace


Foto: Extrudo Bečice

Ingredience na základní hummus

  • 100 g směsi na cizrnový hummus Crispins
  • 400 ml studené vody
  • 2 lžíce tahini pasty
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl, pepř
  • K servírování: čerstvý koriandr, sezamová semínka, olivový olej

Ingredience na avokádový hummus

  • 200 g avokáda
  • lžičku mletého římského kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • K servírování: opražené piniové oříšky, olivový olej

Ingredience na hummus z pečených paprik

  • 200 g červené papriky
  • lžičku sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 chilli papričky (pokud chcete pikantnější verzi, tak přidejte dle chuti) 
  • sůl, pepř
  • K servírování: sušené plátky chilli papričky, olivový olej


Postup

Nejprve si připravíme základní recept na hummus. 100 g směsi na hummus od Crispins nasypeme do mixéru. Přidáme 400 ml studené vody. Poté přidáme tahini, šťávu z citronu, sůl a pepř. Vzniklý hummus rozdělíme na dvě porce. 

Avokádový hummus - do mixéru dáme základní směs na hummus (viz výše). Přidáme oloupané avokádo, římský kmín, česnek, sůl a pepř. Na ozdobu použijeme opražené piniové oříšky a olivový olej.

Hummus z pečených paprik - Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Poté do ní vložíme červenou papriku a pečeme do změknutí. Následně papriku zbavíme slupky. Do mixéru dáme základní recept na hummus (viz výše). Přidáme pečenou papriku, sladkou papriku, česnek, chilli papričku, sůl a pepř dle chuti. Na ozdobu použijeme sušené plátky chilli papričky a olivový olej.

Recept připravila bloggerka Gábi v kuchyni. 

Možná můžete vyzkoušet i tento recept: 

Reklama