„Valentýn je příležitost potěšit svou milou nebo milého drobným dárkem, kyticí či dobrý jídlem. Jak se říká láska prochází žaludkem, a proto jsme připravili tipy na sladké recepty, které můžete upéct nejen na Valentýna,„ říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Využili jsme naší Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska, které se skvěle na pečení hodí,“ dodává Radka Benešová.

Jahodové srdíčka s Kysanou smetanou z Valašska

Použité suroviny:

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 250 g cukru krystal
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 5 polévkových lžic horké vody
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Krém:

  • 2 Kysané smetany z Valašska
  • 1 Čerstvá smetana ke šlehání z Valašska (případně lze použít jinou)
  • cukr moučka dle chuti

Na dozdobení:

  • jahody
  • 2 želatiny

Postup:

Na těsto si připravíme velký plech s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Žloutky, cukr a horkou vodu ušleháme do pěny a pomalu přidáváme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku si připravíme sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Pečeme cca. 10 minut. Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém následujícím způsobem. Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí ušleháme do tuha. Pomalu do ní vmícháme Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme cukrem. Krém natřeme na vychladlý piškot a dozdobím jahodami. Na závěr přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili dle návodu. Necháme chladit do druhého dne a poté vykrajujeme formičkou srdíčka.

Srdíčkový chlebíček s Bílým jogurtem z Valašska

Použité suroviny:

  • 200 g Bílého jogurtu z Valašska
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 50 g bramborové moučky
  • 160 g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • kakao
  • strouhaná citronová kůra
  • špetka soli

Postup:

Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citrónovou kúrou vyšleháme do pěny. Jakmile máme pěnu hotovou, postupně přidáváme olej a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec přimícháme hladkou mouku, kterou jsme si smíchali s bramborovou moučkou a práškem do pečiva. Část těsta odebereme a dáme péct na malý plech, zbývající část obarvíme kakaem. Po upečení a vychladnutí světlého těsta, vykrajujeme srdíčka. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Na dno nalijeme část tmavého těsta a do středu vkládáme vedle sebe vykrojená srdíčka, která pak opatrně zalijeme zbývajícím tmavým těstem. Pečeme 45 – 50 minut v troubě předem vyhřáté na 170°C. Prvních 40 minut troubu neotvíráme a pak špejlí zkusíme, jak je těsto propečené.

Více informací naleznete zde.

Reklama