Podle loňského průzkumu společnosti Heureka slaví Valentýna pětina Čechů. Téměř polovina z nich slaví svátek lásky se svým partnerem či partnerkou, které zároveň obdarují: ženy milují zejména květiny, společnou romantickou večeři nebo parfém, muži ocení sladkost, láhev vína nebo si také rádi vychutnají večeři se svojí dámou ve smyslu rčení „láska prochází žaludkem“.

6597de9ce29e7obrazek.jpg

Pokud plánujete právě valentýnskou večeři, nestresujte se letos sháněním místa v zaplněných restauracích a překvapte svou drahou polovičku lahodnou a stylovou valentýnskou večeří přímo u vás doma. Speciální menu pro vás připravila foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka. Při servírování pak nezapomeňte na detaily, které gurmánský zážitek podtrhnou. „K valentýnské večeři samozřejmě neodmyslitelně patří svíčky, které si zaslouží tematický stojánek. Pokrmy naservírujte na stylových prkénkách, pro útulnou romantickou atmosféru se vyplatí sáhnout po dřevěných. I takový detail, jako minimalistický vzorek srdíčka na talířích, vykouzlí na tváři vaší drahé polovičky úsměv,“ dává tip Lenka Dulíková, vedoucí obchodního oddělení společnosti Blex, která provozuje e-shop nejen s kuchyňskými potřebami a dekoracemi pro váš domov Kulinaria.cz. Inspirujte se na e-shopu, kde lze zároveň využít lednové slevy a nakoupit se zajímavou úsporou.

A určitě se vyplatí sledovat i sociální sítě Kulinaria, kde bude od 22. 1. probíhat soutěž o luxusní valentýnský pobyt na ideálním místě pro zamilované – v lázeňském městě Karlovy Vary v hotelu Astoria, přímo naproti malebné Mlýnské kolonádě.

web-valentyn.jpg

Valentýnské menu

Předkrm: srdíčkový salát Caprese

6597dee646352obrazek.jpg

Suroviny:

  • rajčata
  • sýr mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • krém z balzamikového octa

Rajčata nakrájejte na kolečka, mozzarellu nakrájejte na plátky a vykrojte z ní srdíčka. Rajčata i sýr střídavě naklaďte na talíř, ozdobte lístky bazalky, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým krémem.

6597dfbef1de5obrazek.jpgVyužijete: Vykrajovačka srdíčko 9,5 cm
Vykrajovačka z nerezové oceli poslouží nejen při pečení perníčků, snadno s ní vykrojíte tvary třeba i z ovoce nebo měkkých potravin, jako jsou sýry, šunky a podobně.
Cena 25 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Hlavní chod: roastbeef s koňakovou omáčkou

6597df985a84eobrazek.jpg

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa (nízký roštěnec)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na omáčku:

  • 1 lžička ghí
  • 1 malá šalotka
  • 50 ml koňaku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Nejprve si připravíme roastbeef. Začneme marinádou: Do dvou lžic oleje zamíchejte lžíci dijonské hořčice, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekaný rozmarýn. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho marinádou a nechte pár hodin nebo klidně přes noc odpočívat v lednici.

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Na pánvi zprudka a krátce opečte namarinované maso ze všech stran, aby se takzvaně zatáhlo. Maso přendejte do pekáče a znovu ho potřete po celém povrchu zbylou marinádou. Lehce ho podlijte vodou (asi 4 lžíce) a dejte ho péct zhruba na 60 minut do horkovzdušné trouby. Po hodině pečení zkontrolujte teploměrem na maso, jakou má uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je kolem 58 až 60 stupňů. Poté maso nechte dojít a vystydnout, brzkým zakrojením by z něj vytekla šťáva. Roastbeef můžete podávat teplý i studený, ale vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.

Koňakovou omáčku připravíte jednoduše. V malém hrnci na přepuštěném másle (ghí) orestujte najemno nasekanou šalotku. Jakmile začne zlátnout, přilijte koňak a výpek z masa. Provařte asi 4 minuty a pak zjemněte smetanou, kterou nechte provařit zhruba další 3 minuty. Pak omáčku opepřete čerstvě namletým pepřem a dosolte.

6597dfd6e3046obrazek.jpgVyužijete: Teakové kuchyňské prkénko Belly
Servírujte stylově s pomocí nadčasové klasiky – dřevěného prkénka. Tohle z teakového dřeva se pyšní krásnou kresbou, díky které je každý kus unikátem, i vysokou odolností. Fanoušky udržitelnosti pak jistě potěší, že jde o kousek z kořenového teakového dřeva, které jinak běžně končí jako odpad.
Cena 714 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Dezert: jahodové tiramisu

6597decab4c48blobid0.jpg

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 500 g sýru mascarpone
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček cukru s mandlovou příchutí
  • asi 60 ml amaretta
  • špetka soli
  • 250 g jahod
  • 200 g cukrářských piškotů

Oddělte bílky od žloutků a bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s oběma druhy cukry do husté světlé pěny. Nyní do ní postupně jemně ruční metlou zašlehejte mascarpone. Nakonec do krému stěrkou nebo lžící vmíchejte bílkový sníh.

Na dno mísy naklaďte cukrářské piškoty, trochu je pokapejte polovinou amaretta. Na piškoty rozetřete polovinu množství krému a na něj poklaďte polovinu jahod. Na ovoce znovu rozložte piškoty, pokapejte je amarettem, znovu rozetřete krém a poklaďte zbytkem jahod, které nakrájejte na plátky a povrch dortu jimi ozdobte. Hotové tiramisu dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, aby piškoty změkly.

6597dff21c33fobrazek.jpgVyužijete: Guardini Koláčová forma srdce 25 cm růžová Bon Ton
S koláčovou formou italské značky Guardini z řady Bon Ton vykouzlíte zamilované dezerty jedna báseň. U těch pečených oceníte zejména nepřilnavou vrstvu Skandia Xtreme Plus a odolnost vůči teplotám až do 230 °C. Forma se skvěle čistí a je odolná proti poškrábání. Romantické růžové provedení se vám navíc bude v kuchyni něžně vyjímat.
Cena 204 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Foto: Kulinaria

Pro tu pravou zamilovanou atmosféru

Cava Extremarium Brut Rosé Reserva Organic
Cava Extremaruim Rosé Brut Nature Reserva Organic je lahodné ekologické šumivé víno z vinařské oblasti Penedés. Pyšní se světle třešňovou barvou s intenzivní vůní malin a ostružin s náznaky růže a lilie. Obsah alkoholu 12 %, odrůda: Pinot Noir.

6597e016870dbobrazek.jpg
Cena: 330 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria.cz zde.

Polévkový talíř Malé srdce v černé
Valentýnské menu podávejte stylově v talíři ozdobeném minimalistickým srdíčkem holandské rodinné značky Bastion Collections. Díky nadčasovému designu zapadne do každého stylu kuchyně.

6597e03418f08obrazek.jpg
Cena 492 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Svícen Srdce, černý mat
Svíčky k Valentýnu zkrátka patří a tento kameninový svícen ve tvaru srdce na kónickou svíci je pro svátek zamilovaných jako stvořený. Miska zajistí, že vosk svíčky na nic nesteče, navíc do ní můžete umístit třeba květinové dekorace.

6597e05964cf4obrazek.jpg
Cena 600 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
6597e06cc8012obrazek.jpg