karamelové makronky

Blíží se Valentýn. Svátek všech zamilovaných. Máme dnes tip pro ty z vás, které Valentýna slaví rády a navíc je baví pečení. Protože makronky nejsou nic moc snadného. Zato se jejich přípravou posunete zase o stupínek výš na cukrářském žebříčku. Podrobný návod vám pomůže vychytat všechny záludnosti.

Kdo si bude chtít doladit makronky i do nějaké valentýnské barvy, jednoduše zamění žlutou barvu, která je v receptu, za růžovou nebo červenou. Dokonce můžete jejich povrch posypat srdíčky nebo jiným zamilovaným zdobením. Krém nemusí být jen ze slaného karamelu, ale třeba jahodový nebo malinový.

Na makronkách je totiž krásné to, jak si s nimi můžete pohrát.

macarons

Důležité, při výběru surovin

Mandlová mouka – jsou to vlastně najemno namleté loupané mandle, někdy i neloupané. Koupíte ji v cukrářských potřebách nebo objednáte na internetu. Já ji kupuji v Lidlu, je velice kvalitní. Jediná nevýhoda je, že bývá jen v předvánočním a velikonočním období. Když máte kvalitní mixér, tak ji v klidu vyrobíte doma. Já jsem tentokrát měla balíček z Lidlu (200 g) a přidala k nim ještě 100 g domácí z neloupaných mandlí.

Bílky – v receptech Pierra Hermé se doporučuje použít bílky, které před velkým makronkovým pečením odpočívaly pár dní, klidně i týden v lednici. Opět všechno jinak. Upéct makronky bylo přání na poslední chvíli a tak jsem pekla z bílků vyklepnutých asi deset minut před pečením. Výsledek? Vidíte sami. Snad to byla náhoda, snad nakonec není nutné nechat bílky odpočívat v lednici?

Slané máslo – to mi zrovna v lednici chybělo. Tak jsem ho v receptu nahradila máslem „obyčejným“ a 1 lžičkou soli. V pohodě, nikdo nic nepoznal :-)))

Suroviny

  • 300 g mandlové mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 110 g vaječných bílků
  • esence z vlašských ořechů
  • kousek žlutého gelového barviva

+

  • 300 g krupicového cukru
  • 75 g vody
  • 110 g vaječných bílků

karamelový krém

  • 300 g krupicového cukru
  • 300 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
  • 65 g slaného másla (případně obyčejné máslo + 1 lžičku soli)

+

  • 250 g másla

Postup

Nejprve si připravíme mandlové skořápky. Jejich příprava se zdá být jako velká věda. Musíte dodržovat postup přesně a nic neošidit. A pak se dílo povede.

mandlová mouka

Ve velké míse smíchejte moučkový cukr a mandlovou mouku. Ta by měla být najemno namletá. Doporučuje se z loupaných mandlí, ale zkoušela jsem i z neloupaných a v pohodě. Jen je výsledné těsto na mandlové skořápky tmavší.

Esenci z vlašských ořechů a gelovou barvu přimíchejte k 110 g bílků. Tuto směs vlijte k cukru a mandlové mouce, ale zatím nemíchejte.

makronky

Krupicový cukr a vodu dejte do hrnce. Tady budete připravovat cukrový rozvar. Po mnoha zkušenostech trvám na tom, že nejlepší makronky jsou právě s rozvarem. Ten musí mít teplotu 118 °C. K měření si pořiďte cukrářský teploměr, ideálně digitální. Zapněte plotnu, na větší teplotu (ne úplně tu největší) a sledujte stoupající teplotu. Asi při 110 °C začněte v robotu šlehat bílky, na střední rychlost. Kuchařská kniha Macarons radí začít šlehat při 115 °C, ale já jsem začala dříve a vyplatilo se to. Sníh by měl být pěkně pevný.

Rozvar má 118 °C? Perfektní. Můžete ho začít nalévat do stále  šlehajícího robota. Jen rychlost snižte na minimum, abyste se horkým rozvarem neopálili a aby vám zbytečně neprskal všude po míse. Až je celý rozvar v míse, opět rychlost zvyšte (zase středně rychle) a šlehejte tak dlouho, dokud sníh nevychladne na 50 °C.

Potom smíchejte sníh s mandlovou směsí. Míchejte důkladně. Směs musí být hladká a perfektně spojená.

makronky

Těsto dejte do zdobícího sáčku s obyčejnou hladkou, dost širokou špičkou.

Připravte si plechy, na které nachystejte buď klasický pečící papír, na který si musíte nakreslit kolečka o průměru asi 3,5 cm. Ideálně černým centrofixem a potom průhledný papír otočit. Nejúžasnější jsou ale silikonové podložky na pečení makronek. U nás je nabízí třeba Tescoma, já mám dovezené z Francie – značka Tefal. Výhoda těch mých je, že z jedné strany jsou „chlívečky“ na větší a z druhé na menší makronky. Tentokrát jsem zvolila menší kousky.

Opatrně nanášejte na podložku. Správně připravené těsto se vám rozlije do pěkného tvaru a makronka zůstane na povrchu hladká. Máte plech plný připravených makronek. Několikrát jím pořádně práskněte o podložku. Uvidíte, jak se na povrchu těsta udělá pár bublinek, které hned zmizí. Kdyby tam zůstaly, makronky popraskají. Právě proto musí být každá silikonová podložka na svém vlastním plechu.

Množství těsta, se kterým tentokrát pracujeme, vyjde na 5 silikonových podložek.

makronky

Troubu si  předehřejte na 180 °C. Ne hned, protože teď budou makronky zasychat. Nechejte je asi půl hodiny na plechu, a potom vyzkoušejte, jestli povrch už nelepí. Až je suchý, nelepivý, můžete makronky péct. Někdy to trvá půl hodiny, jindy hodinu. Hlídejte si je průběžně.

Pečte 12 – 13 minut, ve středu trouby. Moc se mi neosvědčilo péct makronky na horkovzduch, více plechů najednou.

Upečené skořápky nechejte úplně vychladnout a odloupejte z podložky. Připravte si krém.

Máslový krém

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte 50 g cukru. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Přidejte opět 50 g cukru a opět čekejte, až se cukr rozpustí. Tento postup po 50 g opakujte, dokud nespotřebujete celé množství cukru (300 g). Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj 65 g slaného másla. Nebo jako já máslo obyčejné a lžičku až dvě soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut.

Tímto krémem naplňte makronkové skořápky. Nechejte chladit v lednici do druhého dne.

Jsou perfektní a dokonalé. Chuť slaného karamelu je návyková. Já jsem makronky použila také na dozdobení karamelového dortu. Ale o tom až příště…

makronky

Krásného Valentýna přeje Elly.

Čím ještě potěšit svého milého na Valentýna?

čokoládový koláč

pěna z bílé čokolády

cheesecake

 

Uložit