Ať slavíte Valentýna nebo ne, nadýchanou roládu s tvarohovým krémem si můžete upéct. Pro sebe, pro své blízké, někomu k narozeninám nebo jen tak. Pro radost. Je totiž skvělá!
Nadýchaná a jemná. S tvarohovým krémem, který můžete dosladit podle svého vlastního vkusu. Kdo chce, může přidat ovoce. Třeba maliny nebo jahody. Ať pěkně ladí.
Nemáte rádi růžovou? Stačí použít jinou potravinářskou barvu nebo nechat roládu světlou, ať má svou přirozenou barvu.
Suroviny
těsto
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 20 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 40 g podmáslí
- trochu růžového gelového potravinářského barviva
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
krém
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g smetany ke šlehání
- 50 - 80 g cukru moučka (podle chuti)
- 1 lžičky mleté vanilky (nebo semínka z jednoho lusku)
- moučkový cukr na dokončení a posypání
- ovoce na ozdobení
Postup
Troubu si předehřejte na 200 °C.
Do robota dejte na vysoké otáčky šlehat vejce s cukrem. Až je vyšleháte do pevné nadýchané hmoty, vypněte robot a opatrně přimíchejte rozpuštěnou Heru. V podmáslí rozmíchejte gelové barvivo a přimíchejte také do sladké hmoty.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Opatrně po částech vmíchejte ke zbylým surovinám v míse robota. Umíchejte těsto. Hladké a rovnoměrně zbarvené.
Připravte si plech, o velikosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho pečícím papírem, který můžete ještě zlehka potřít Herou. Na něj vylijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby.
Pečte 10 – 12 minut. Těsto se nesmí péct dlouho, protože by šlo špatně motat do tvaru rolády.
Mezitím, co se roláda peče, připravte si čistou utěrku. Tu posypejte moučkovým cukrem a ten pěkně rozetřete po celé utěrce.
Upečený plát těsta na utěrku vyklopte, sloupněte pečící papír a i utěrkou zaviňte těsto do rolády.
Máte dvě možnosti. Můžete začít motat z kratší strany. Roláda bude kratší, šnek, který vznikne uprostřed, bude zamotanější, kolečka, která ukrojíte, budou větší. Když začnete motat z delší strany, bude šnek uprostřed méně výrazný, roláda bude delší a budou z ní menší kolečka.
Zamotanou roládu nechejte vychladnout a připravte si krém
Tvaroh, cukr, vanilku a smetanu dejte šlehat do robota s metlou. Šlehejte asi tři minuty, až krém zhoustne.
Krém namažte na vychladnuté těsto, znova zamotejte do rolády a dejte vychladit do lednice.
Podávejte ozdobené ovocem, podle chuti i šlehačkou.
Krásného nastávajícího Valentýna přeje Elly.
Valentýnské recepty máme v našem magazínu rádi...
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Hera, Mlékárna Valašské Meziříčí
Nový komentář
Komentáře
Mě to ani neřijde jako roláda,tu si představuju teda víc zarolovanou
Proč ne, hlavně ať to chutná...
Souhlasím , červená barva rolády se mi taky nelíbí.
knihovna — #13Souhlasím...taky to takhle udělám, červená se mi nelíbí...
červená roláda je teda fuj.........
Bezva, akorát nechám roládu žlutou anebo přidám kakao a bude kontrast
bobani — #9 mně zas neoslovuje modré barvivo, nevím proč, obecně nepeču nic obarveného, jenom přirozeně žluté nebo kakaové
do náplně bych přidala jahody
ta červená mně neoslovuje , vypadá chemicky
elly — #5díky
Roládka s tvarohovým krémem vypadá luxusně. Já jenom nepoužiji barvivo, to by mi manžel nejedl - on tyto vychytávky nemusí
a přidám na ozdobu lesní směs z malin a borůvek - to mu zase jede
gerda — #4krém je tuhý dost. Není potřeba používat ztužovač.
Bude krém dost tuhý? Já bych teda šlehačku pro jistotu vyšlehala se ztužovačem. Jinak to vypadá parádně
I když Valentýna neslavíme něco upeču ,protože s manželem máme rádi sladké a o víkendu ke kafíčku vždy něco bodne.
roládu upeču
krása,manželovi peču srdce je to velký mlsoun