Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Podle ustáleného výrobního postupu se na Valašsku připravuje pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ - nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.
Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Pod pojmem „valašský frgál“ nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující několik parametrů. „Pravý“ valašský frgál například má mít v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.
Kynuté těsto na 4 ks frgálů
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- kostka droždí (40 g)
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 50 ml oleje
- 125 g Hery
- citronová kůra
- Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka
Příprava těsta
Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.
Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
Dohotovení
Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200°C.
Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
Hrušková náplň (na 4 frgály)
- 900 g sušených hrušek
- 500 g moučkového cukru
- 1 dl rumu
- 30 g skořice
- 30 g badyánu
- 50 g vanilkového cukru
- 50 g strouhanky (na zahuštění)
Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.
Tvarohová náplň (na 4 frgály)
- 1 kg tvarohu
- 4 žloutky
- 240 g moučkového cukru
- 140 g vanilkového cukru
- 50 g vanilkového pudinku
- 150 g hrozinek
- 1 dl rumu
- citrónová kůra
- špetka muškátového květu
Na ředění používáme smetanu.
Povidlová náplň (na 4 frgály)
- 1400 g povidel
- 1 dl rumu
- 200 g vanilkového cukru
- 50 g strouhanka na zahuštění
Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.
Maková náplň (na 4 frgály)
- 600 g mletého máku
- 80 g povidel
- 250 ml mléka
- 40 g skořice
- 50 g vanilkového cukru
- 80 g másla
- 100 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 1 dl rumu
Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku.
Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
Netroufáte si na pečení doma? Vyzkoušejte kurz
Kurzy povedou zkušené pekařky Resortu Valachy. Ten se zabývá vlastní výrobou frgálů od 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích a prodává je na hotelových recepcích i volně přímo „od pece“.
Kdy: každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin
Kde: Gril srub Razula, Velké Karlovice (v areálu zábavního parku Razulák)
Délka kurzu: cca 3 hodiny
Cena: 690 Kč/osoba
Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)
Co se účastníci dozví a naučí: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení
Co si z kurzu odnesou: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru na památku a nové zážitky
Více informací: www.valachy.cz
Tradiční recepty najdete i na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Mlékárna Valašské Meziříčí, Resort Valachy
Nový komentář
Komentáře
gerda — #26 já zase přidávám k oleji sádlo
Allma — #25Taky to tak dělám, kdepak zvlášť, všecko v jedné míse. A jako tuk dávám už vlastně pořád jenom olej. Práce s ním je snadná a těsto kypřejší. Když dělám tvarohové rohlíčky (1 kg polohrubé mouky atd...), tak krom kvasnic přidám do mouky 1 kypřicí prášek. Upečené se pak jenom rozplývají.
Kadla — #20 gerda — #19 měla jsem roky rokoucí strach dělat kynuté těsto
jednou jsem zkusila a není to žádná věda
jen si mouku vážím a mléko taky odměřuji, ještě to nemám v ruce jak naše babičky
jen nešpiním další hrníčky na zadělání kvásku. Udělám klasicky jamku v mouce, trochu cukru, kvasnice, zbytek cukru a zaliji mlékem
Mňamka! Sliny se jen sbíhají! Hned bych si dala říct!
Kadla — #20 No jo,holt to mám jako s tím plaváním,jsem kopyto k pohledání
Mně třeba se na kynutém nejvíc líbí právě to, že se nemusí nic vážit a dělá se od oka. Víc vajec nebo víc oleje nic nepokazí. I tak naskočí. "Přesné těsto" je to, do kterého se musí všecko pečlivě odvažovat na deka a to je náročnější na přípravu i čas. Kynuté je podle mě - (teda až po hrnkovém) - nejjednodušší ze všech těst.
kobližka — #18Hele, přesně jak píše Gerda - v životě se mi nestalo, že by se mi kynuté těsto nepovedlo - a to ho dělám vždcky od oka, žádné odvažování, pokaždé určitě v jiných poměrech a pokaždé je super... Na tom fakt není vůbec co zkazit. Jediné, co si hlídám, je, aby nebylo moc tuhé, mně se líp pracuje s řidším kynutým těstem...
gerda — #17Kynuté těsto - postrach českých hospodyněk!
A přitom je jednoduché jak facka.
Já se opravdu nepamatuju - a to vařím a peču snad 40 let - že by to nevykynulo a upekla jsem sražené s brouskem
Ono je oproti práškovému i zdravější, není tam tolik chemie. Ale někdo opravdu nemá odvahu, to uznávám. A pokud není mlsný a nechybí mu...
gerda — #16 Pro mě to teda věda je.Já na kynutá těsta moc nejsem (teda jako na výrobu) ono není každé kynuté těsto vhodné na dobrý koláč.A ty nápně...tolik patlání,nádobí a práce a nakonec i peněz.Ne,to koláčů se určitě UŽ pouštět nebudu
Ad tvarohová náplň - z jiných stránek jsem dostala radu, jak zpevnit tvarohovou náplň do nádivek. Ke kilu tvarohu 3 polévkové lžíce dětské krupičky. Je to s tím opravdu dobré a neteče nic.
Kadla — #13Přesně tak - těsto je základní kynuté, na tom nic není, jenom se musí hezky dokulata a dotenka rozválet (třeba pivní flaškou). A na to patří bohatá a nepošizená náplň dle receptu, taky žádná věda.
babcace — #14Hm...tak teda hromádka.
gerda — #1 u nás prodávali před Albertem a jeden stál 150 Kč.
Jennyho — #12A proč ne? Myslím proč ne sama? Na kynutém těstě není co zkazit.... Akorát, že frgál není moc levná legrace - když se neošidí, tak ta náplň vyjde pěkně draho
. Ale stojí to za to!
frgály úplně miluju
Občas si koupím, když jdu na Farmářské trhy
Ale sama to upléct? Ani náhodou
jsem ráda, že zvládnu nějakou buchtu na plech nebo bábovku
Všechno bych si dala
Tak to jsou samé dobrůtky.
Rapunzela — #5doplněno. děkujeme :-)
Valašské frgály jsem neměla možnost ochutnat,ale zkuste někdy koláče chodské,ty pravé.V jedné malé vesničce Krchleby najdete pravý poklad pro vaše chuťové pohárky