Valašsko je překrásný kout Moravy, který se nachází v těsné blízkosti mého bydliště. Po mamince jsem z poloviny Valaška a jsem na to pořádně hrdá. :-) Valašsko je nekonečná příroda, vysoké hory, malebná údolí, historická města a vesnice a také dobré valašské jídlo. Kdo k nám zavítá, určitě se zamiluje.
Valašskou specialitou jsou výborné škračky, které jsem ocenila při svém prázdninovém rychlovaření. Příprava je jednoduchá, jsou to vlastně játra s vejci. Toto jídlo je velice syté a můžete je podávat s oblíbeným bramborákem.
Potřebujete
1 cibuli (případně svazek jarní cibulky i se zelenou natí)
500 g jater
6 vajec
sůl a pepř
kmín
majoránka
trochu sádla
a jako přílohu klasické bramboráky
Postup
Na pánvi rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli (případně kolečka jarní cibulky). Přidáme játra, nakrájená na malé kostičky. Používám játra vepřová nebo kuřecí, podle chuti.
Játra osmahneme (asi 5 až 10 minut), okořeníme kmínem a čerstvě umletým černým pepřem. Vejce si rozšleháme v misce a zalijeme jimi játra. Dochutíme solí a majoránkou, a až jsou vejce tuhá, je jídlo hotové.
Podáváme na bramboráku nebo s čerstvým voňavým chlebem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tak tento recept znám, mám ho vlastnoručně opsaný v jednom ze svých sešitů receptů - z dob, kdy ještě nebyly PC. Dvakrát jsem to dělala, ale bez majoránky
.
secret — #3 Četla jsem to samé co ty a obrázek tomu napovídal....ale pak jsem se podívala podruhé
elly — #6 tak jo, budu se těšit :-)
selinka — #5 :-))) já už na tom fakt pracuju :-))) pátek jo?
elly — #4 elly, a kdy konečně uvidíme foto nevěsty, co
secret — #3 to četla i ségra, když jsem jí poslala odkaz na tenhle článek :-D
enka1 — #1 to je ňaminka, miluju játra
Škoda,že nejím játra