Dnes vám přinášíme trochu inspirace na zpracování vajíček, kterých máte doma po Velikonocích určitě velkou hromadu :-)
Vejce patří mezi symboly Velikonoc. Velcí i malí koledníci si odnašejí ze svých koled vajíčka v nejrůznějších podobách. Čokoládová, perníková, lentilková, žvýkačková, s překvapením a především vajíčka slepičí vařená natvrdo. Mám malého chlapečka, který v pondělí obešel jen nejbližší rodinu a přesto se mi doma sešlo asi dvacet vajíček vařených natvrdo.
A co teď s nimi?
Čtenářka Lora mě nadchnula svým skvělým nápadem na zapečené vejce: "Vajíčka vařená natvrdo (nakrájené na plátky nebo měsíčky) zapékám se sýrovou bešamelovou omáčkou a kečupem a baštíme s pečivem."
"Dobré jsou taky zapečené brambory s vařenými vejci zalité zakysanou smetanou.Jako příloha se mi osvědčilo kysané zelí, jen tak vysypané ze sáčku," doporučuje Milala.
Klasikou je po Velikonocích v mnoha rodinách jednoduchá vajíčková pomazánka. Žloutky vyjmeme, utřeme s tatarskou omáčkou a trochou zakysané smetany. Bílky pokrájíme na kostičky. Jednu nebo dvě cibule, podle toho jak má kdo rád, nakrájíme také na kostičky. Všechno dohromady promícháme, dosolíme, dopepříme a podáváme s bílým pečivem. Tato pomazánka je výborná na chlebíčky.
Velice zajímavý je recept na Pštrosí vejce. Jednoduše zabalíme oloupané vařené vejce do ochucené směsi mletého masa a pečeme v troubě. Jednoduché, ale výborné!
Komu se nechce dělat s pštrosími vejci, může vařené vajíčka zasadit do sekané, jako to dělá třeba čtenářka Zuzyk. Vejce dá doprostřed a po nakrájení to vypadá, jakoby sekaná měla "oko" :-)
Další chutné recepty na zpracování vařených vajíček najdete na Vaření.
U nás děláme z vajíček natvrdo nákyp: natvrdo vařená vejce nakrájíme na kostičky ( asi tak 5-7kusů), přidáme 100g nastrouhaného tvrdého sýra, 4housky rozmočené v mléce a pokud možno jarní bylinky či mladou cibulku.Zpracujeme hmotu, kterou pečeme ve strouhankou vysypané formě dokud nemá směs křupavý okraj.Podáváme se salátem či vařenou zeleninou.
Dělám vajíčkový salát s tvarůžkama. 6 vajec, balíček tvarůžků, cibule a tatarka napůl s jogurtem, sůl pepř. Je to výborné, a pokud tam nedáte moc té tatarky, tak i relativně dietní...
Křeček
My máme výbornou tyrkysovou pomazánku - mámě se obarvilo jedno vajíčko i zevnitř a pomazánka chytla svěží jarní barvu
Nový komentář
Komentáře
vaječná tlačenka je výborná
Angel79 — #6 dobrý nápad na zpracování velikonočních vajíček, než jen pořád klasická vajíčková pomazánka
většinou pomazánku...
lenoška — #1 take je delam
U nás děláme z vajíček natvrdo nákyp: natvrdo vařená vejce nakrájíme na kostičky ( asi tak 5-7kusů), přidáme 100g nastrouhaného tvrdého sýra, 4housky rozmočené v mléce a pokud možno jarní bylinky či mladou cibulku.Zpracujeme hmotu, kterou pečeme ve strouhankou vysypané formě dokud nemá směs křupavý okraj.Podáváme se salátem či vařenou zeleninou.
Dělám vajíčkový salát s tvarůžkama. 6 vajec, balíček tvarůžků, cibule a tatarka napůl s jogurtem, sůl pepř. Je to výborné, a pokud tam nedáte moc té tatarky, tak i relativně dietní...
My máme výbornou tyrkysovou pomazánku - mámě se obarvilo jedno vajíčko i zevnitř a pomazánka chytla svěží jarní barvu
včera měli děti k večeři z vajíček muchomůrky