vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka frčí ve všech rodinách, které znám. Naše děti si na ní pochutnají, jen pokud v ní neobjeví cibuli. Většinou tedy děláme verzi pro děti a pro dospělé. Do té dospělácké samozřejmě hodně čerstvě namletého pepře.

Úplně nejobyčejnější a přitom nejlepší vajíčkovou pomazánku popsala na svých voňavých stránkách Šárka Škachová.

Vajíčková pomazánka mého mládí

  • uvařte vejce a ochlaďte je studenou vodou
  • vejce oloupejte a nastrouhejte na struhadle s jemnými slzičkami
  • kus másla nechte změknout při pokojové teplotě
  • máslo utřete se solí, špetkou pepře a lžičkou obyčejné plnotučné hořčice
  • přidejte nastrouhaná vejce a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pomazánka
  • nechte ji krátce odležet v chladničce a mažte na krajíce chleba
  • posypte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulovou natí

Někdo do vajíčkové pomazánky přidává

  • najemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku i s natí
  • tatarskou omáčku
  • tavený sýr
  • nastrouhaný eidam
  • trochu červené papriky
  • různé čerstvé bylinky
  • pomazánkové máslo
  • tvaroh
  • ricottu
  • nastrouhaný kousek křenu
  • nastrouhaný kousek celeru
  • najemno nastrouhanou skladkokyselou okurku
  • žervé

Pomazánku můžete velice rychle a jednoduše udělat i tak, že suroviny postupně dáváte do robota, kde se krásně propracují a nasekají.

Jak připravujte vajíčkovou pomazánku vy?