Většina z nás tráví v posledních dnech spoustu času u trouby a vytváří lahodné, křehké, chutné a oblíbené vánoční pečivo. Dnešním dnem počínaje vám budeme až do Vánoc přinášet zajímavé recepty, které ozvláštní váš vánoční stůl.
Dnes se můžete pustit do přípravy vaflového těsta.

Hera radí s přípravou pevného vaflového těsta

- Při přípravě pevného vaflového těsta, což je vlastně linecké těsto s přídavkem jádroviny, postupujeme stejně jako u pevného lineckého těsta.

- Dobře vychlazenou Heru nastrouháme na hrubém struhadle, všechny suroviny částečně promícháme vidličkou nebo nožem a pak rukama dobře propracujeme na hladké těsto.

- Pokud těsto připravujeme v elektrickém robotu, volíme nejnižší rychlost.

- Těsto nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera nezměkla a nenasákla se do mouky, tím by se těsto spařilo, a potom by se špatně tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.

- Pokud se nám však těsto spaří, musíme zadělat na další dávku těsta správným postupem a spařené těsto do tohoto druhého těsta zapracujeme, ale ani takto nastavené a „napravené“ těsto už nemá tu správnou kvalitu.

Polotovar těsta necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu, snadněji se potom vyvaluje a po upečení si zachovává žádaný tvar.

- Při vyvalování těsto lehce podsypáváme moukou, přebytečnou mouku vždy dobře ometeme, abychom ji nezapracovali do těsta.

Na přípravu ochucených těst používáme kvalitní, čerstvou a jemně mletou jádrovinu. Různé druhy ořechů mají vysoký obsah tuku a jsou náchylné ke žluknutí. Lépe se skladují vcelku a strouháme je až před použitím. Také jejich chuť a aroma je výraznější, pokud je použijeme čerstvě nastrouhané.

- Vlašské ořechy jsou hodně tučné, a pokud bychom je chtěli v některém receptu zaměnit za lískové, přidáme méně tuku. Jsou vhodné do těsta, které tvarujeme do formiček nebo ručně, jako například rohlíčky. Na vykrajované tvary není těsto s vlašskými ořechy ideální, protože při pečení se uvolňuje tuk z ořechů a tvary se částečně deformují.

Lískové oříšky jsou nejvhodnější jádrovinou na přípravu lineckého vaflového těsta, které je určené na rozvalování a vypichování nejrůznějších tvarů. Můžeme je slepovat náplní, máčet v polevě, anebo nechat jenom pocukrované.

Kokos, který používáme do těsta, musí být jemně umletý, aby se těsto dobře spojilo. Má nižší obsah tuku a hrubě mletý se špatně zpracovává. Těsto se pak hůře vyvaluje, trhá se a při vykrajování formičkou zůstávají kraje otřepené a nevzhledné. Při pečení volíme raději nižší teplotu, protože kokos se velmi rychle praží a výrobky by byly hořké.

Jaké druhy vánočního cukroví můžeme z pevného vaflového těsta připravit:
Vanilkové rohlíčky
Mandlové rohlíčky
Vaflové rohlíčky
Rohlíčky z vlašských ořechů
Plněné ořechy
Medvědí tlapky  

 

Vanilkové rohlíčky
Dávka - cca 50 ks, 1 hrneček = 250 ml

Těsto
1 1/2  hrnečku hladké mouky
2/3 hrnečku moučkového cukru
200 g Hery (4 dílky na obale)
80 g lískových oříšků (loupaných mandlí)
1 žloutek
citronové aroma
skořice (zázvor)

Dohotovení
1 hrneček moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g kakaové polevy

Do proseté mouky vmícháme cukr, jemně nastrouhané oříšky, nebo mandle, špetku koření, pár kapek citronového aroma, žloutek a nakonec přidáme ztuhlou Heru nastrouhanou na hrubém struhadle. Vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu 2 hodiny odležet. Z těsta vyválíme tenčí váleček, nakrájíme ho na kousky a z nich vytvarujeme rohlíčky, které rozložíme na plech. V elektrické troubě pečeme při 200 °C asi 6 minut. Po částečném vychladnutí obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, nebo zdobíme kakaovou polevou.

Převzato z webových stránek www.nadoma.cz