Čokoládová oplatka v klasickém maloobchodním balení nesoucí název po zakladatelích opavské pekařské tradice, rodině Fiedorů, se v současnosti vyrábí i pro další evropské značky.
Fidorka vytvořená v opavské továrně společnosti Mondelez International se dostala do české knihy rekordů. S váhou těsně pod dvaceti kilogramy a průměrem 57 centimetrů se stala jednoznačně největší čokoládovou oplatkou, která kdy byla v České republice vyrobena. Vytvoření rekordu potvrdili a zaznamenali pracovníci Agentury Dobrý den, která vydává Českou knihu rekordů. Zrod obří Fidorky iniciovali zaměstnanci společnosti Mondelez International v souvislosti se slavnostním otevřením továrny v Opavě, v jehož rámci se oslavovaly investice přesahující čtyři miliardy korun do tohoto výrobního závodu.
„Nejsložitější částí výrobního procesu obří Fidorky bylo vytvořit takovou formu, která umožní, že odlitek bude mít stejný embosovaný nápis jako originální oplatka,“ řekla Jana Vaverková, vedoucí výroby části opavského závodu. „Nakonec se nám to podařilo tak, že jsme si nechali laserem vyřezat zvětšený negativ Fidorky do plastového kruhu, který jsme vložili do kruhové formy. Jako formu jsme využili sudu od marmelády. Při výrobě jsme pak postupovali podle skutečného výrobního procesu, kdy se nejprve nalije čokoláda na dno, vytřepají se bublinky, vloží se správné množství korpusů a nakonec se vše zatře a nechá zchladit. Vznikl nám tak produkt, který je skutečně v podstatě identický jako každá jiná Fidorka, kterou známe, jenom asi tak devětkrát větší,“ dodala s tím, že vyrobená varianta obsahovala čokoládovou náplň a čokoládu. Pod vedením Jany Vaverkové se na vzniku rekordního produktu podílel tým lidí: Martina Zedková, Michal Černý, Alžběta Maredová, Jiří Horehleď, Jiří Tomáš a další operátoři výrobních linek určených pro tento produkt.
Fidorka se v továrně v Opavě vyrábí už od třicátých let minulého století. Původně se jmenovala Tartalletes, později dostala jméno Capri a prodávala se v barevném staniolu. Název Fidorka nese až od padesátých let. Své poslední jméno dostala po opavské pekařské rodině Fiedorů, která v tomto městě v roce 1840 založila tradici pečení sušenek a oplatek.
V současné době se vyrábí v pěti základní typech:
- hořká s čokoládovou náplní
- mléčná s kokosem
- hořká s oříškovou náplní
- mléčná s oříškovou náplní
- bílá s čokoládovou náplní
Tradiční česká Fidorka inspirovala vznik obdobných produktů, které se nyní také v továrně v Opavě vyrábějí, avšak prodávají se pod dalšími známými značkami společnosti Mondelez International, například Milka, Carbury, Freia či Marabou. Opavská továrna je největším evropským sušenkovým výrobním závodem globálního producenta cukrovinek a snacků, společnosti Mondelez International. Pracuje zde zhruba tisícovka lidí a místní výroba se exportuje do více než dvaceti evropských zemí.
Více na www.mondelezinternational.com , www.facebook.com/mondelezinternational a www.twitter.com/MDLZ .
Nový komentář
Komentáře
Nejradši mam žlutou
fidorku zbožňuju,hlavně tu hořkou...škoda,že se zmenšila
U mě vede bílá s čokoládovou náplní
fidorky jsou super
Fidorky jsou moje slabá stránka.
Občas si také koupím, ale pamatuji si je z dřívějška. Ty byly super. Silná čokoláda kolem dokola a pak teprve oplatka. Dnes je tam slabá vrstvička čokolády. Asi abychom netloustli
Hned bych se zakousla.
Fidorky jsou léta moje oblíbené, povedené jsou i nové příchutě.
Pěkně dlouhá tradice Fidorek... A ta skoro dvacetikilová by se ke kafíčku hodila určitě pro půlku naší vesnice.
Oříšková je nejlepší

Kupuji často a chutnají.