V obchodech Tesco právě vrcholí sezona růžičkové kapusty
Růžičková kapusta je právem považována za královnu zimní zeleniny. Při pěstování odolává menším mrazům a čerstvá je k dostání už od září až do března. Právě v tomto období je tak jedním z nejlépe dostupných zdrojů vitaminů, vlákniny a bílkovin. Českými zákazníky je často opomíjena, přesto se růžičkové kapusty za minulý rok jen v ochodech Tesco prodalo více než 30 tun.
Týdně se prodá až sedm tun této košťálové zeleniny -
Růžičková kapusta je právem považována za královnu zimní zeleniny. Při pěstování odolává menším mrazům a čerstvá je k dostání už od září až do března. Právě v tomto období je tak jedním z nejlépe dostupných zdrojů vitaminů, vlákniny a bílkovin. Českými zákazníky je často opomíjena, přesto se růžičkové kapusty za minulý rok jen v ochodech Tesco prodalo více než 30 tun.
Návrat zapomenuté zeleniny
Mnozí spotřebitelé mají na růžičkovou kapustu neblahé vzpomínky z dětství, především ze školních jídelen, které jim vydržely až do dospělosti. Přitom se jedná o velmi bohatý zdroj draslíku, manganu a dalších minerálních látek, vitaminu B1 a především vlákniny. Nespornou výhodou této zeleniny je také její dostupnost během podzimu a zimy, tedy v období, kdy je třeba posilovat přirozenou obranyschopnost lidského organismu. „Sezona původně belgické plodiny trvá v obchodech Tesco od září až do března.* Čerstvé růžičkové kapusty aktuálně prodáváme až sedm tun týdně,“ uvádí Miloslav Macháček, technický manažer společnosti Tesco a dodává: „Je dostupná celoročně, a to jak čerstvá, tak mražená. Podle našich odhadů čeká tuto zeleninu v příštích letech vzestup. Češi si k růžičkové kapustě opět najdou cestu.“
Výběr kvalitních růžiček
Při nákupu by zákazníci měli sledovat barvu a tvrdost kapustových růžiček. „Za syrova mají příjemně sladkou, přitom lehce nahořklou chuť. Barva je jasně zelená, bez žlutých teček. Růžičky by měly být spíše tvrdší a pevné. Při vaření růžičky lehce povolí, při nákupu tedy vybírejme takové plody, které jsou méně rozvinuté,“ komentuje správný výběr zeleniny Miloslav Macháček.
Bohatý zdroj vitaminů pro všechny generace
Růžičkovou kapustu je možné podávat již dětem od osmi měsíců, dospělí ji ocení jako zajímavou přílohu k rybám a hovězímu nebo vepřovému masu. Růžičky stačí přibližně tři minuty povařit ve vodě, výborně chutnají také připravené v páře.
*Pozn.: Růžičková kapusta je v prodeji v obchodech Tesco za aktuální cenu: 49, 90 Kč/Kg

Nový komentář
Komentáře
Vivian — #1 Já jsem si tedy přesně tak hezkou kapustičku v pátek koupila.
Je fakt, že vždycky není tak pěkná, ale tentokrát byla opravdu luxusní. Kapustičky miluji na všechny možné způsoby. Bohužel, vařím si ji často jen pro sebe, zbytek mé rodiny mé nadšení nesdílí.
Tak takhle pěknou kapustu jsem v Tesku ještě neviděla
Já ji mimo zimu kupuju na trhu, soukromníci mají pěknou. V supermarketu je obyčejně oschlá, zažloutlá, otlučená... ostatně jako všechny druhy zeleniny 
Dávám ji do polévek, začali jsme ji dělat i jako přílohu, je to zajímavá alternativa, a já ji mám ráda i samotnou, podušenou na másle...