PORTO – V mikrovlnné troubě se z pokrmů vlivem působení vln veškeré zdraví prospěšné látky rozpouštějí a vyprchají.
Například brokolice uvařená v tomto typu trub ztrácí devadesát sedm procent z celého objemu antioxidantů chránících tělo před rakovinným bujením, zatímco v hrnci na plotně vařená brokolice jen okolo jedenácti procent.
Odborníci tvrdí, že nejzdravější je zelenina vařená v páře, protože si dokáže uchovat téměř sto procent všech výživných látek.
"Většina z těchto bioaktivních složek je rozpustných ve vodě, takže se během vaření ve velké míře vyluhují ze zeleniny do vývaru. Je všeobecně známo, že vařená zelenina má mnohem méně vitaminů a zdraví prospěšných látek než zelenina čerstvá. V mikrovlnné troubě však dojde k vymizení většího množství látek než v hrnci s vodou na plotně. Ale i tam platí, že příliš dlouhé vaření zničí většinu látek. Je také důležité vařit zeleninu v minimu vody. Čím více vody, tím více látek se ze zeleniny vyluhuje," upozornila doktorka Cristina Garcia-Viguerová z univerzity v Portu.
Nový komentář
Komentáře
Simba:Ona je na to taky nejlepší
Andula: No páni, netušila jsem, že až takové mňamky lze udělat v mikrovlnce. Já ji měla vždy jen na ohřev nebo rozmražování.
Pegas1632: no jasně, taková grilovaná kuřecí křidélka v medové marinádě
Griluju v něm občas maso.
Andula: a použilas ten gril někdy?
Ťapina: já mám mikrovlnku, ale takovou tu kombinovanou s grilem a horkým vzduchem a na tu nedám dopustit. Ale řekla bych, že levné typy, které jen ohřívají
Mikrovlnku používám hlavně na ohřívání nebo rozpékání staršího pečiva, případně zapékání toustů. Jídlo radši vařím čerstvé, ale když spěchám nebo vím, že přijdu pozdě, navařím si předem a pak to jen rychle ohřeju.
Mikrovlnka sice ušetří čas, ale za jakou cenu... No nechtěla bych ji ani náhodou....
Já stejně dávám přednost zelenince vařené v páře...
Vysvětlete to někdo mému
. Touží po mikrovlnce a nenechá si ode mě vysvětlit, že s ní mám ty nejhorší zkušenosti. Takové brambory ohřívané v mikrovlnce - ó jé, na ty bych měla i slogan: "Předběhněte dobu! Brambory z mikrovlnky chutnají jako včerejší už dnes!"
Jestli si myslíte,že mě odradíte vařit v mikrovlnce,tak jste na velkém omylu.
.Kdo psal tento článek ?
Vivian: Já si taky libuju v nasávání
Silveig: Zase si zůstala nepochopená a nedoceněná, co?
MMCH - taky nejsem schopná pochopit, jak takovou hovadinu, jako je tenhle článek může někdo vzít vážně.
Dickie: nějak nebyl pochopen můj záměr
poukazovala jsem na nesmyslnej fakt vyplývající z této diskuze kdy uvařím zeleninu zdravě v páře abych ji následně zdravě ohřála v mikrovlnce...
Místní diskuze vysvětluje že vařit v páře je zdravé vařit v mikrovlnce nezdravé ale ohřívat už zdravé je.
Totální blábol
a poukázáním na fakt že uvařím v páře ale pak klidně ohřeju v mikrovlnce jsem to chtěla ukázat, ale nepovedlo se
Takova kokotina a takova diskuze!
Silveig: no to záleží, na jakou teplotu to necháš zahřát. pokud se _např._ někde kolem bodu varu štěpí vitamin C, tak pokud se to bude vařit, bude ubývat céčko - ať to zahříváš v mikrovlnce nebo ve vodě na sporáku.
vaření v páře má zejména tu výhodu, že se minerály a ostatní fujtajblíky nemají kam vyplavovat, takže zůstanou uvnitř
jojo, já taky zeleninu nejradši v páře... včera jsem ji měla k večeři a dnes asi taky, jestli půjde někdo nakoupit
(nakonec to bude asi na mě
)
...neztratí se nic, já možná měla hlavu v mikrovlnce a tak se mi ztratil rozum
já fakt myslím že zelenina uvařená v páře má nejvíc vitamínů a její příprava je takto nejlepší a dělám to taky tak...pak tu uvařenou zeleninu v mikrovlnce jen ohřívám, to už se neztratí logicky z vitamínů a antioxidantů
sirael: to záleží na tom, jestli ti jde o RYCHLOU nebo o ZDRAVOU přípravu jídla, víš?
No jo,ale brokolice i květák se v mikrovlnce uvaří daleko rychleji než v hrnci na plotně!!!