Na pohled se tváří jako petržel, svou sladkou chutí zase mnohým připomíná mrkev. Oproti ní je ale tato kořenová zelenina mnohem bohatší na cenné látky. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pastinák, na něž se v posledních letech trochu pozapomnělo, se ale v poslední době dostává opět na výsluní a často se přidává do zeleninových polévek, zapéká v troubě, nebo slouží jen jako příloha například v podobě pyré.

Vybírejte s rozmyslem

Až se příště vydáte na nákup do vašeho oblíbeného supermarketu, zbystřete a zaměřte se na skutečnou kvalitu. Tu hledejte v regálech mezi produkty ekologického zemědělství. Certifikované biopotraviny byly vypěstovány v souladu s přírodou a bez zbytečné chemie. Hnojení je prováděno pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem nebo zeleným hnojením. Díky hospodaření v souladu s přírodou se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Chtěli byste se o biopotravinách dozvědět více informací? Navštivte stránky myjsmebio.cz.

Zajímá vás, jak probíhá ekologický chov hospodářských zvířat nebo třeba rostlinná bio produkce? Vydejte se na ekofarmy, jejichž seznam najdete na lovime.bio a kamprobio.cz!

Pastinákové hranolky s petrželí a česnekem

63592dc87765fobrazek.png

  • 4 střední bio pastináky
  • 4-6 lžic bio olivového oleje
  • šťáva z bio citronu
  • hrst bio hladkolisté petržele
  • 2 stroužky bio česneku
  • sůl, bio pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pastinák omyjte a pečlivě oloupejte. Nakrájejte ho na stejně velké hranolky. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hranolky olejovou směsí zakápněte. Plech vyložte pečicím papírem a pokrájené hranolky na něj vyskládejte. Pečte zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Hranolky vyjměte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Pastináková polévka

63592dd541f2eobrazek.png

  • 250 g bio pastináku
  • 100 g bio bulvového celeru
  • bio cibule
  • stroužek bio česneku
  • 2 bio brambory
  • 2 lžíce bio slunečnicového oleje
  • 500 ml bio zeleninového vývaru
  • 125 ml bio smetany na vaření
  • čerstvý bio tymián
  • sůl, bio pepř

200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.

Tip na závěr:

Pro zeleninu, ale i další potraviny v bio kvalitě se vydejte třeba na Biofarmu Olešná, která se nachází v Jihočeském kraji nedaleko Písku a svou bio produkci nabízí přímo z faremního dvora. Více informací na biofarmaolesna.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

63592df0edc0fobrazek.pngJe-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

63592de1363ceobrazek.pngPokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Reklama