Hepatitida neboli žloutenka je obecný název pro zánět jaterní tkáně vyvolaný některým z virů. Zatímco viry A, B nebo C jsou nám celkem dobře známy, povědomí o tom označeném písmenem E zatím tak široké není. Onemocnění bylo u člověka rozpoznáno až v roce 1980 a donedávna bylo spojováno hlavně s cestováním do Asie, Afriky nebo střední Ameriky. Tam se šíří a způsobuje epidemie kvůli nevalným hygienickým podmínkám. Jenže dnes už není vůbec výjimkou nakazit se i u nás.
„V České republice, podobně jako v rozvinutých zemích Evropy a Severní Ameriky, narůstal v posledních letech počet onemocnění virovou hepatitidou E (HEV). V průběhu posledních deseti let bylo v zemích Evropské unie zaznamenáno více než 21 tisíc klinických případů s 28 úmrtími. V 80 % případů se jednalo o hlášení z Francie, Německa a Velké Británie,“ uvádí Ministerstvo zdravotnictví ČR prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu. Zároveň ale podotýká, že skutečný počet případů bude pravděpodobně vyšší. Onemocnění virovou hepatitidou E totiž nepatří v EU mezi povinně hlášená onemocnění.

Foto: Shutterstock
Jak se můžeme žloutenkou typu E nakazit?
Zatímco v rozvojových zemích se můžete nakazit hlavně pitím kontaminované vody, u nás se v přenosu infekce se uplatňuje především konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa infikovaných zvířat, zejména vepřového masa při domácích zabijačkách nebo konzumace zvěřiny (divočáci, srnci, jeleni atd.). V bezpečí však nejste ani při vychutnávání si nedostatečně tepelně opracovaných ryb a mořských plodů. Někdy k nákaze stačí i pouhá manipulace s nakaženým zvířetem. Přenos z člověka na člověka se považuje za vzácný, ale možný. Infikovaná osoba viry vylučuje stolicí i několik týdnů.
Čím se žloutenka typu E projevuje?
Příznaky nemoci se podobají těm u žloutenky typu A, jen bývají o něco silnější. Po uplynutí inkubační doby, která bývá v rozmezí 2 až 9 týdnů, se dostaví únava, teplota, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolesti břicha, tmavá moč, světlá stolice, bolesti kloubů a žloutenka. Onemocnění ale může proběhnout i zcela bez příznaků. A naopak – u lidí s poruchou imunity nebo poškozením jater může přejít do chronického stadia a někdy končí i úmrtím. Těžší průběh s rizikem úmrtí nebo potratu má i u těhotných žen.
Existuje prevence žloutenky typu E?
Proti tomuto typu hepatitidy zatím neexistuje očkování, a tak jedinou prevencí zůstává opatrnost.
- Vyplatí se (hlavně při cestování) nepít vodu z neznámých nebo rizikových zdrojů ani nekonzumovat potraviny neznámého nebo pochybného původu.
- Pokud manipulujete se zvěří nebo syrovým masem dodržujte zásady správné hygieny. Nepoužívejte jedno prkýnko nebo nůž na syrové a tepelně upravené maso. Všechny nástroje používané při porcování a úpravě syrového masa či vnitřností je nutné důkladně umýt.
- Případná poranění ošetřete a vydezinfikujte.
- Myslete na důkladnou tepelnou úpravu syrového masa a vnitřností. „Pro spolehlivé zničení viru je třeba zahřátí masa a vnitřností nad 71°C ve všech částech potraviny po dobu minimálně 20 minut. Zmražením se virus nezničí,“ doporučuje Státní zdravotní ústav.
Zdroj informací: Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví ČR - Národní zdravotnický informační portál, Krajská hygienická stanice Královehradeckého kraje, Wikiskripta, Státní veterinární správa


Nový komentář