Bulharsko patří k zemím, kde většina obyvatel bývalé ČSSR poprvé spatřila moře. Jezdilo se tam na svatební cesty, rodinné dovolené, většina tehdejších návštěvníků nadosmrti nezapomene na dobrodružnou cestu autobusem (vzpomínáte na drncáky na rumunských  silnicích?). V první polovině devadesátých let ale  zájem o návštěvu Bulharska opadl. Češi začali upřednostňovat zájezdy do Itálie a Chorvatska.

Dnes ale poptávka o zájezdy do této země roste. Důvodů je hned několik – ceny jsou příznivé, celkem snadno se domluvíte a bulharské pláže patří k těm hezčím. Jedním z nejznámějších letovisek jsou Zlaté písky (Zlatni pesjaci) – asi nejznámější  bulharská "riviéra". Leží pár kilometrů od Varny. Tento komplex hotelů, diskoték, vináren a restaurací vznikl v roce 1956 a je určen především těm návštěvníkům, kteří mají rádi rušnější společenský život.

Kdo má rád poležení na pláži, přijde si na své. Je tu jedna z největších písečných pláží, když ji chcete celou projít, nachodíte okolo čtyř kilometrů. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit pobyt mimo hlavní sezónu, vše je podstatně levnější, a navíc si opravdu odpočinete. K dobru Zlatých písků musíme přičíst i to, že gigantické hotely  celkem vkusně obklopují parky. Díky tomu z tohoto místa nemáte jen ten známý nudně sterilní betonový dojem.

Bulharsko se snaží o maximální rozvoj turistického ruchu, ovšem cesta to bude zřejmě ještě dlouhá a nelehká. Zvlášť těžké jsou někdy pokusy o komunikaci v jiném jazyce než bulharsky nebo rusky. Bulharské "ano" a "ne" se stalo námětem mnoha vtipů a komických situací, nicméně konfrontace s touto specialitkou je někdy tvrdou zkouškou pro cestovatelovy nervy. Zvlášť když už se potřetí snažíte, aby vám roztomilá servírka doplnila hrnek s kávou…

Bulharská kuchyně ale zaslouží pozornost. Nám nejvíce chutnala studená jogurtová polévka – tarator, hlavně v horku vás příjemně osvěží. Jinak se v mnohém podobá turecké kuchyni, což je vzhledem k mnohasetleté nadvládě Turků nad Bulhary pochopitelné. V restauracích proto na jídelním lístku můžete najít třeba musaku (zapečený lilek nebo brambory se směsí mletého masa a koření), z dezertů bych upozornila na baklavu. A samozřejmě bohatá je i nabídka ryb, nejvíc jsme ocenili drobné pražené rybky, které ze všeho nejvíc připomínají naše grundle. Jen vám je nasypou do papírového kornoutu a můžete je chroupat při procházce na mořské pláži.
Příznivé klimatické podmínky  v Bulharsku přejí vinné révě a můžete si tu vybírat z nabídky dobrých červených vín.

Varna je jedno z největších turistických měst v Bulharsku. Mimo množství obchodů a restaurací byste neměli pominout Primorský park. Tady najde návštěvník unavený všemožnými pamětihodnostmi zelenou oázu a můžete tu v klidu rozdýchat velkoměstský ruch. Pokud s sebou máte děti, dopřejte jim návštěvu delfinária, které v Primorském parku taky najdete. Stejně jako malou zoologickou zahradu.

Kdo má rád klidnější místa, měl by se rozhodně podívat do rybářského městečka Nesebar. To založili před mnoha staletími řečtí námořníci a bez nadsázky můžeme říci, že si uchovalo nezaměnitelné stopy antické exotiky. Nesetkáte se tu s obrovitými hotelovými komplexy, ale spíše s komorní armosférou, kterou zpestřují četní pouliční umělci. Nesebar je tak půvabný, že vám procházka jeho malebnými uličkami uplyne jako mávnutím kouzelného proutku…  

 
TÉMATA:
ZAHRANIČÍ