Grilovací sezona pomalu začíná. Těšíte se na steaky, voňavé klobásky a hamburgery, vychlazenou dvanáctku či dobré víno? Přemíra tučného a sytého jídla často v kombinaci s alkoholem však bývá pro náš trávicí systém zatěžkávací zkouškou. Abyste si nezkazili příjemný gastronomický zážitek, zkuste nad tím, co a v jakém množství sníte, přemýšlet předem.
Daň za požitky
Pocit těžkosti po jídle, nevolnost, tlak v oblasti žaludku, nadýmání, plynatost nebo nechutenství – to vše jsou příznaky poruchy trávení. Tyto problémy nám často znepříjemní chvíle s přáteli či rodinou, na které se předem těšíme. Mnoho lidí přitom žaludeční potíže zaskočí, protože grilování je obecně považováno za zdravou variantu přípravu jídel. Jenže má svá úskalí. Dát si plátek grilovaného masa a k tomu trochu zeleniny – na tom samozřejmě není nic špatného. Jenže často si dopřáváme také grilované klobásy, tučné kousky masa či slaniny, pečivo a k tomu všemu i různé majonézové či kořeněné dresinky. Nechybí ani pivo, prosecco nebo jiné drinky, které ke grilování a letnímu posezení patří. Pak se není co divit, že se přihlásí potíže. Někdy bývá příčinou problémů také špatná úprava masa, ať už jde o připálené nebo naopak nedostatečně tepelně upravené jídlo.
Pomoc z přírody
Potížím raději předcházejte
Chcete-li nepříjemným problémům předejít, myslete na prevenci. Při grilování dávejte přednost libovému masu před prorostlými kousky. Jako přílohu volte čerstvé zeleninové saláty nebo celozrnné pečivo. Majonézy a tučné dresinky zkuste nahradit dipem, který si připravíte například ze zakysané smetany. Také to nepřehánějte s alkoholickými a sycenými nápoji. Svou roli hraje i množství jídla, na kterém si pochutnáte.
Více na ANTIMETIL.CZ
Nový komentář