losos s avokádovou pomazánkou

Dnešní chuťovka je jednoduchá, rychlá, ale naprosto dokonalé. Poprvé jsem tuto skvělou kombinaci jedla, když ji kamarádka Petra Lišková, účastnice Masterchefa, přinesla před první zkušební porotu na casting do Prahy. Přiznám se, že předtím jsem jedla avokádo jen jednou a nechutnalo mi.

Petra mi také objasnila proč. Koupila jsem si to zelené, snažila se z něj udělat pomazánku, a ta byla všechno, jen ne dobrá. Na avokádovou pomazánku si musíte koupit avokádo černé, pěkně měkké. Ale ne zase moc. Určitě by na slupce neměly být žádné kazy nebo by neměla být místy více než měkká.

Zpracování avokáda je potom jednoduché. Rozkrojíme ho napůl, vyjmeme tvrdou pecku, která je uvnitř, a opatrně vyškrábneme dužinu. Tu rozmačkáme vidličkou, pokud je dost měkká, nebo rozmixujeme v mixéru. Zakápneme troškou limetky, aby se z krásně zelené barvy nestala nehezká zašedlá a avokádo nám nezhořknulo. A můžeme dál pokračovat podle konkrétního receptu.

Suroviny

100 g uzeného lososa
2 ks černého avokáda
1 Lučina nebo pomazánkové máslo
šťáva z 1/2 limetky
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
kopr na ozdobení
bageta

Postup

Avokádo rozkrojíme podélně na polovinu. Krájíme opatrně, uvnitř je tvrdá velká pecka, kolem které musíme dužinu okrojit. Pokud máme dostatečně měkké avokádo, jde to bez problémů, stejně tak je jednoduché vyjmout ven pecku. Když dělám tento recept přesně z počtu surovin, které jsem uvedla, tak jedno avokádo používám na pomazánku a druhé avokádo nakrájím na plátky, které položím ještě mezi lososa a plátek bagety s pomazánkou.

Takže jedno avokádo vydlábneme lžící a rozmixujeme tyčovým mixérem, případně rozmačkáme vidličkou. Jak je nám to pohodlnější. Nezapomeneme zakápnout trochou limetové šťávy a promíchat. Druhé avokádo řízneme opatrně a opatrně vydlábneme. Nakrájíme na plátky, které také lehce pokapeme limetou.

K rozmačkanému avokádu přidáme Lučinu nebo pomazánkové máslo, co má kdo raději. Já někdy dělám i mix obojího, když mám obojí v lednici otevřené :-) Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme avokádovou pomazánkou, poklademe plátky avokáda, nahoru lososem a ozdobíme kousky čerstvého kopru.

Ihned podáváme a sklízíme úžasný úspěch!

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY