Kus dobrého uzeného masa chutná nejlépe s hebkou bramborovou kaší. Protože je podzim, vymysleli jsme si pro klasickou bramborovou kaši zajímavé vylepšení. Doplnili jsme ji jablky, švestkami a cibulí. Recept pro milovníky kombinace masa a ovoce.
Jak máte rádi uzené maso? Oblíbené je s bramborovou nebo hrachovou kaší, s čočkou nakyselo, jako nezbytná součást šunkofleků. My jsme ho tentokrát chtěli připravit tradičně. Opravdu jen s oblíbenou bramborovou kaší. Jenže tvořivá kuchařská duše to nakonec nevydržela a pustila se do experimentů.
Nápad vycházel z podzimního ovoce a z chuti kombinovat s ním právě uzené maso. Navíc je tedy v tomto receptu sladkoslaná směs jablek a švestek, dušená na cibuli.
Suroviny
- 4 plátky uzené vepřové krkovice
- 700 g brambor
- 4 velká jablka
- 4 švestky
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml calvadosu
- sůl a pepř
- kus másla
- horké mléko
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.
Na velkou pánev dejte kousek másla, na které dejte smažit cibuli, nakrájenou na půlkolečka nebo hrubé kostičky. Opékejte do zlatova.
Jablka rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jadřince a nakrájejte na plátky. Švestky vypeckujte, rozdělte na poloviny a nakrájejte také na plátky.
Jablka a švestky přidejte k dozlatova opečené cibuli. Přidejte také nasekaný česnek. Opékejte, až ovoce změkne, ztmavne. Teď je ten správný okamžik dochutit obsah pánve solí a pepřem. Nakonec do pánve nalijte calvados a nechejte za prudkého varu odpařit.
Na jiné pánvi opečte z obou stran plátky uzeného masa.
Brambory sceďte, přidejte horké mléko a máslo. Připravte kaši. Ovoce z pánve rozdělte na polovinu. Jednu polovinu vmíchejte do bramborové kaše.
Na talíř dejte bramborovou kaši smíchanou s ovocem, vedle samotné ovoce z pánve a nakonec i maso.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podzimní recepty z našeho magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
zajímavá kombinace, zkusím ji
Jak tak uvažuju....ono by to mohlo být i jinak, další dobré jídlo, bez bramborové kaše. Ta cibulovo-ovocná směs samostatně + maso.
Uzené mám doma - udělám
Hm, proc ne!
V Americe jsem jedla brkase s cesnekem a pazitkou a na kyselo a s bujonem atd. a vsechny byly uzasne. Tak pro ne ,,jako s kompotem"?
tak mě to navnadilo, že jsem si koupila uzený ocásek.
No, mě to docela láká, jablka používám často i k masu, cibule a švesky může být dobrá kombinace. Nebála bych se toho. Nejdříve udělám jen vzorek a uvidí se.
elly — #10Mám radši jablečný křen.
Když jsem byla malá, tak se u nás dělalo uzené se švestkovou omáčkou. Od té doby mě to minulo, ale možná to bude z podobného soudku - velmi dobré
Ta kaše je pro mne nezvyklá kombinace, ale ochutnala bych, to ano. Může to být dobré i když trochu nezvyklé.
Jinak doma uzené děláme s obyčejnou bramborovou kaší, s hrachovou kaší a nebo do flíčků.
Já si ale nejvíc pochutnám, když si to horké uzené hodím jen tak na silný krajíc chleba. Mňam.
Místo toho ovoce bych si podusila máslovou dýni....
bobani — #8Já jsem si křenovou omáčku na dlouho zprotivila když mi ji naservírovala kamarádka a byla fakt děsná. Několik let jsem se jí nikde nedotkla. Až po čase jsem ji ochutnala od manžela z talíře v nějaké dobré restauraci a byla úžasná!!!
takaše by u nás teda neprošla
a co teprve uzené s křenovou omáčkou !
Mě tedy bramborová kaše taky moc neláká. Ale třeba je to moc dobré :-)
Mnoho vynikajících jídel vzniklo pouhým experimentováním kuchařů. Kolik jídel je ve variacích sladko-slaných či kyselých. A jsou vynikající. Proto vždy říkám ochutnej a pak teprve řekni fuj nebo dobré. Líbí se mi ten nápad s bramborovou kaší.
kdybych vynechala cibuli a nedávala to manželovi,tak já bych to jedla
Na pohled to pěkné není, ale když si představím prolnutí chutí, ráda bych ochutnala. Ostatně, co je to vlastně jiného, než uzené s klasickou bramborovou kaší a kompotem k tomu? Podle mě je to rafinovaně vymyšlené a určitě dobré.
Tak to je drsná krmě
tak tedy tahle bramborová kaše mě neláká