podzimní bramborová kaše

Kus dobrého uzeného masa chutná nejlépe s hebkou bramborovou kaší. Protože je podzim, vymysleli jsme si pro klasickou bramborovou kaši zajímavé vylepšení. Doplnili jsme ji jablky, švestkami a cibulí. Recept pro milovníky kombinace masa a ovoce.

Jak máte rádi uzené maso? Oblíbené je s bramborovou nebo hrachovou kaší, s čočkou nakyselo, jako nezbytná součást šunkofleků. My jsme ho tentokrát chtěli připravit tradičně. Opravdu jen s oblíbenou bramborovou kaší. Jenže tvořivá kuchařská duše to nakonec nevydržela a pustila se do experimentů.

Nápad vycházel z podzimního ovoce a z chuti kombinovat s ním právě uzené maso. Navíc je tedy v tomto receptu sladkoslaná směs jablek a švestek, dušená na cibuli.

uzené maso s kaší

Suroviny

  • 4 plátky uzené vepřové krkovice
  • 700 g brambor
  • 4 velká jablka
  • 4 švestky
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml calvadosu
  • sůl a pepř
  • kus másla
  • horké mléko

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.

Na velkou pánev dejte kousek másla, na které dejte smažit cibuli, nakrájenou na půlkolečka nebo hrubé kostičky. Opékejte do zlatova.

Jablka rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jadřince a nakrájejte na plátky. Švestky vypeckujte, rozdělte na poloviny a nakrájejte také na plátky.

podzimní ovoce do kaše

Jablka a švestky přidejte k dozlatova opečené cibuli. Přidejte také nasekaný česnek. Opékejte, až ovoce změkne, ztmavne. Teď je ten správný okamžik dochutit obsah pánve solí a pepřem. Nakonec do pánve nalijte calvados a nechejte za prudkého varu odpařit.

Na jiné pánvi opečte z obou stran plátky uzeného masa.

podzimní ovoce

Brambory sceďte, přidejte horké mléko a máslo. Připravte kaši. Ovoce z pánve rozdělte na polovinu. Jednu polovinu vmíchejte do bramborové kaše.

Na talíř dejte bramborovou kaši smíchanou s ovocem, vedle samotné ovoce z pánve a nakonec i maso.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podzimní recepty z našeho magazínu

hruškový koláč s vinným sirupem

polevka

pečený čaj

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY