Ačkoli jsou v obchodech k dostání i kvalitní, prověřené substráty, které jejich výrobci poctivě ošetřují, rozhodně můžete narazit také na zeminu, se kterou si domů přinesete i to, o co nestojíte. Ať už jsou to plísně, houby nebo se vám kolem květináče vyrojí například dotěrné černé mušky – smutnice. Nejde o žádnou výjimku, pravděpodobně jste se s tím setkali i vy. Naštěstí máte možnost těmto nepříjemnostem předejít i v případě, že jste si koupili „neprověřený“ substrát. Dezinfikujte ho!
5ab8d8c238743obrazek.jpg

Jak substrát dezinfikovat

K dezinfekci substrátu vedou dvě cesty. Chemická a mechanická. Ponecháme teď stranou první možnost, která je sice snazší a rychlejší, ale ne každý o ni stojí. Zvláště pokud pěstujete bylinky, měli byste na ni zapomenout úplně. Mechanickou cestou k vyčištění substrátu je jeho termické ošetření.

Zahrádkáři doporučují nechat zakoupený substrát několik dní důkladně proschnout na sluníčku, jiní zase promrznout. To ale nevyřeší všechny problémy a ne vždy je to možné.

Sázkou na jistotu je podstatně vyšší teplota, která se o nevítané hosty „postará“ opravdu důsledně. Máte hned několik možností, jak jí docílit. Vždy se ale musíte smířit s tím, že takto ošetříte jen omezené množství zeminy, takže vás to bude stát čas i peníze.

Klasická trouba

Zeminu navrstvěte na starý plech a dejte ji do klasické trouby. Teplotu nastavte na 90 – 100 stupňů Celsia a pečte alespoň 45 minut. Musíte se ale smířit s tím, že v troubě se rozvoní nejen pečínka, ale i substrát. Bude to chtít pořádně vyvětrat.

Mikrovlnná trouba

V mikrovlnce je dezinfekce rychlejší, postačí zhruba 15 minut při plném výkonu. Substrát ovšem předem důkladně prohlédněte, zda v něm není zapomenutý nějaký kovový předmět nebo třeba obyčejný kamínek. I ten by nadělal neplechu, protože se rozžhaví podstatně více a dříve, než okolní zemina. Stalo se dokonce i to, že propálil díru v plastové misce, v níž pěstitel zeminu takto ošetřoval.

  • Zeminu můžete v nízké vrstvě nasypat do již zmíněné vhodné plastové nádoby, nebo použít mikrotenový sáček. Ten alespoň částečně zabrání zápachu, kterému se při přepalování zeminy nevyhnete. Zvolte ale sáček dostatečně velký, který zaplníte zeminou maximálně z jedné třetiny (ideálně ještě méně). To aby se měla pára kde hromadit. Ani tak ale sáček neuzavírejte neprodyšně. Můžete ho třeba jen jemně stáhnout gumičkou.
  • Myslete také na to, že k ošetření v mikrovlnce je zapotřebí voda. Substrát by měl být velmi důkladně a rovnoměrně provlhčen.
  • Až budete substrát z mikrovlnky vyndávat, myslete na to, že je horký! Nechte ho vychladnout v sáčku.

Hrnec

Pokud máte doma starý tlakový nebo parní hrnec, máte vyhráno. Tento způsob si pochvalují i odborníci. Postup je jednoduchý.

  • Dno hrnce (do výšky cca 10 cm) zaplňte vodou a vložte napařovací síto vyložené netkanou textilií, pak nasypte substrát. Rozhodně ho ale nesmí být příliš mnoho. Ponechte pod pokličkou dostatek místa (několik centimetrů) pro páru.
  • Jakmile teplota dosáhne 90 až 100 stupňů Celsia, vařte ještě hodinu. Abyste měli stoprocentní jistotu, že se zbavíte všeho nežádoucího, doporučují zkušení zahrádkáři ponechat zeminu v hrnci do druhého dne a celý proces opakovat.

Nezapomeňte!

Po ošetření (hlavně v troubě) se stává, že je substrát přesušen. Než jej použijete, navraťte mu vláhu.

Čtete také:

Uložit