Foto: Shutterstock
Tamarillo je nabité vitaminy A, C, E a provitaminem A. Také je zdrojem B-komplexu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, draslík, sodík, fosfor, vápník, mangan, hořčík, měď, zinek a železo. Je obohaceno mnoha živinami, které pomáhají zlepšit imunitní systém.
Tamarillo je také prospěšné při hubnutí. Můžete jej konzumovat syrové posypané bylinkami nebo ve formě salátu. Šťáva z něj působí jako antioxidant. Také pomáhá odbourávat tuky a při cvičení pomáhá urychlovat výsledky hubnutí. Díky vitaminům, které obsahuje, je tamarillo také blahodárné pro pleť. Antokyanin, fenoly a flavonoidy chrání pokožku před oxidačním stresem a znečištěním. Také pomáhá proti stárnutí. Stejně jako běžná rajčata může být používáno na různé kožní problémy.
Foto: Shutterstock
Kyselina chlorogenová přítomná v tamarillu pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u diabetes mellitus 2. typu. Obsahuje vynikající antioxidanty, které mohou snížit oxidační stres v orgánech, jako je slinivka břišní a játra. Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, i zde může tamarillo pomoci. Při zvýšení příjmu tohoto ovoce můžete krevní tlak snížit. A dobré je i pro srdce. Draslík, který je v tamarillu hojně přítomen, pomáhá vyrovnávat škodlivé účinky vysoké hladiny sodíku v srdci. Hořčík zase napomáhá správnému fungování kardiovaskulárního systému. V tamarillu je taktéž hodně vlákniny. Ta pomáhá omezit vstřebávání špatného cholesterolu.
Plody tamarilla jsou prospěšné i pro udržení zdravého zraku. Vitamin A obnovuje vlhkost očních membrán, které působí jako bariéra proti bakteriím a virům. Anthocyaniny obsažené v tmavším tamarillu obsahují silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům způsobujícím rakovinu. Mají také antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, které odvádějí rakovinová ohniska.
Foto: Shutterstock
Čtěte také: Exotická pochoutka indiánů: Jak doma pěstovat a sklízet rajčenku
Nový komentář
Komentáře
Tento plod neznám, ráda bych ho ochutnala.