„Vaříme tradiční valašskou kuchyni, ale v moderním pojetí a s důrazem na čerstvé regionální suroviny. Mnohdy čerpáme z prověřených receptů našich rodinných kuchařek a pro Valašsko jsou typické právě různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, uzené maso, a někdy i o klobásy. Tato nejtradičnější valašská specialita nechybí ani v nabídce našeho Spa hotelu Lanterna, kde je mezi hosty velice oblíbená,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a přidává recept:

Foto: Spa hotel Lanterna

Potřebujeme:

  • 400 g uzené křížové kosti
  • 300 g kysaného zelí
  • 250 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • 2 větší brambory
  • 1 cibule, 1 česnek (podle chuti)
  • olej nebo sádlo
  • celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl

Postup:

1. Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti.
2. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. 
3. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme.
4. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.
5. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Máme pro vás i další recepty:

Tomatová polévka s těstovinami

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Reklama