suseni-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Jak už bylo řečeno, použít můžete menší pomeranče, citrony a také limetky. Každý plod vám poskytne trošku jiný výsledek a dekorace tak budou rozmanitější.

Citrusy si nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 až 5 milimetrů – tenčí by se vám trhala nebo spálila a tlustší by se zase nemusela dostatečně vysušit. Takto připravená kolečka následně vyskládejte s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Sušte v troubě na padesát stupňů a během sušení kolečka několikrát obraťte. Sušit můžete samozřejmě také v sušičce. Pokud zvolíte sušení zavěšením nad krb nebo rozložením na topení, počítejte s tím, že se vám kolečka mohou zvlnit.

Výsledné usušené plátky citrusů můžete navěsit na háčky a použít jako ozdoby na stromeček, nebo jimi můžete ozdobit adventní věnec či věnec na dveře. Krásně vypadají v kombinaci s chvojím, šiškami, svitky skořice či hvězdičkami badyánu.

Z pomerančů se však krásně dá použít také jejich kůra. Z té za pomocí vykrajovátek nebo nože vyříznete požadovaný tvar a také dírku nebo dvě na zavěšení. Kůru sušte vždy až poté, co do ní uděláte dírky. Z malých hvězdiček pak vytvoříte například vkusný přírodní řetěz na stromeček nebo jen hezkou visací dekoraci.

Zdroj info: zahrada-centrumprimainspirace, instagramový rofil@ sibster