Zdroj foto: Shutterstock
Jak už bylo řečeno, použít můžete menší pomeranče, citrony a také limetky. Každý plod vám poskytne trošku jiný výsledek a dekorace tak budou rozmanitější.
Citrusy si nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 až 5 milimetrů – tenčí by se vám trhala nebo spálila a tlustší by se zase nemusela dostatečně vysušit. Takto připravená kolečka následně vyskládejte s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Sušte v troubě na padesát stupňů a během sušení kolečka několikrát obraťte. Sušit můžete samozřejmě také v sušičce. Pokud zvolíte sušení zavěšením nad krb nebo rozložením na topení, počítejte s tím, že se vám kolečka mohou zvlnit.
Výsledné usušené plátky citrusů můžete navěsit na háčky a použít jako ozdoby na stromeček, nebo jimi můžete ozdobit adventní věnec či věnec na dveře. Krásně vypadají v kombinaci s chvojím, šiškami, svitky skořice či hvězdičkami badyánu.
Z pomerančů se však krásně dá použít také jejich kůra. Z té za pomocí vykrajovátek nebo nože vyříznete požadovaný tvar a také dírku nebo dvě na zavěšení. Kůru sušte vždy až poté, co do ní uděláte dírky. Z malých hvězdiček pak vytvoříte například vkusný přírodní řetěz na stromeček nebo jen hezkou visací dekoraci.
Zdroj info: zahrada-centrum, primainspirace, instagramový rofil@ sibster
Nový komentář
Komentáře
Taky suším pomeranče a citróny na věnec. Mám nejradši přírodní materiály. všechno najdeme v lese, pak něco nasuším a během chvíle mám krásný věnec. Zimní dekorace dělám nejradši. Venku už není žádná práce, sedím doma u kamen, k tomu si uvařím dobrý čaj a tvořím :-) . Jsem ráda, že doma kamna máme :-) . Manžel se sice trochu trápil s jejich výběrem, protože nevěděl, jaké má vybrat a lámal si halvu i nad tím, jestli jsou lepší nerezové komíny, nebo zděné, ale pak se rozhodl pro nerezový z https://www.komin-levne.cz/nerezove-kominy a doma máme teplo tak se asi rozhodl dobře :-) .