64bfe5675aed4image.jpg
Foto: Shutterstock

  1. Ústřice dokáží měnit pohlaví. Zpravidla se mění ze samce na samici. Jsou dospělé, jakmile dosáhnou jednoho roku a mohou žít až 20 let.
  2. Jsou podobné rybám – také mají žábry. Používají je k příjmu potravy.
  3. Jejich potravou jsou řasy, které filtrují z vody. Jedna dospělá ústřice dokáže přefiltrovat až 50 galonů vody denně.
  4. Syrová ústřice, kterou se chystáte sníst, je živá. Jí se ale také uvařená ve vodě či grilovaná.
  5. Skořápky ústřic je “recyklovatelné”. Můžete je hodit do moře. Vzniknou z nich nové ústřice.
  6. Lidé jedí a pěstují ústřice po mnoho let. Jedli je už v pravěku a pěstují se od dob Římské říše. První, kdo choval ústřice uměle v rybnících a poprvé rozdrcené skořápky používal do léků, byli pravděpodobně Číňané.
  7. Ústřice získávají chuť podle svého prostředí. Každá ústřice tedy nechutná stejně, ale jejich chuťový profil se vyvíjí v závislosti na prostředí, ve kterém se nacházejí. 
  8. Jsou velice zdravé. Obsahují mnoho vitamínů a živin, včetně zinku, vápníku, hořčíku, selenu nebo vitamínu A také obsahují vysoké hladiny vitamínu B12, železa a zdravý tuk, který najdete například i v olivovém oleji nebo v avokádu.
  9. Chutě jednotlivých druhů ústřic jsou tak rozmanité, že by se dali přirovnat k vínu. Ústřice mohou chutnat slaně, máslově, sladce, kokově nebo velmi jemně.
  10. Mají bezbarvou krev, která se nazývá hemolymfa, čiré jsou i jejich ledviny.
  11. Guinnessův světový rekord pro nejvíc snědených ústřic za tři minuty je 187 a vytvořil ho Nor Rune Naeri v roce 2003.
  12. Ústřice chrání před bouřkovými vlnami a vzestupu hladiny moře. Absorbují 76 až 93 procent energie vln, což snižuje erozi, záplavy a škody na majetku způsobené bouřemi. Bohužel jsou ústřicové útesy ohroženy, a to po celém světě. Na vině je nadměrný rybolov.

Zdroj: cbf, originaloysterhouse, a-z-animals, zmescience, mussel-inn, mentalfloss