Foto: Shutterstock
Lednice je rozdělena do různých zón, které se liší teplotou. A proto je důležité se tím řídit při ukládání potravin. S sebou to přináší celou řadu výhod. Nejenže se v lednici potom lépe vyznáte a hned budete vědět, kam sáhnout, ale také vám v ní potraviny déle vydrží čerstvé a v neposlední řadě správné uspořádání eliminuje množení bakterií.
Než začnete potraviny přeuspořádávat, protože třeba na základě tohoto článku zjistíte, že je neskladujete ideálně, všechny z lednice vyndejte a spotřebič pečlivě umyjte. Teprve pak vraťte jídlo do lednice podle následujícího vodítka. A nezapomeňte také nastavit teplotu, která by se měla pohybovat asi kolem čtyř stupňů (maximum je osm).
Horní police
Horní police je snadno dostupným místem lednice. Je v ní o něco vyšší teplota, a proto je tím pravým místem pro uchovávání potravin určených k přímě spotřebě, zbytků jídla v krabičkách, o Vánocích třeba bramborového salátu. Ukládat tam můžete také omáčky nebo chlebíčky. Zbytky jídla skladujte pokud možno v uzavíratelných a průhledných nádobách. Zabráníte mísení pachů a budete mít lepší přehled, který zabrání plýtvání a zbytečnému vyhazování.
Střední police
O něco nižší je potom teplota ve střední části lednice, kde bývá také poměrně stabilní. Proto tam patří zejména vejce, mléko, mléčné výrobky, jako jsou například jogurty nebo sýry. Patří sem také masné výrobky v podobě šunek a salámů. Dbejte na to, aby byly různé druhy potravin vzájemně oddělené a pokud třeba rozděláte balíček se sýrem a celý ho nesníte, uložte zbytek do uzavíratelné krabičky. Vydrží tak déle.
Spodní police
Spodní police lednice se vyznačuje tím, že je v ní nejchladněji. Je tedy ideální pro potraviny náchylnější ke kažení, jako je čerstvé maso nebo ryby. To je navíc třeba kvůli možné kontaminaci pečlivě oddělovat od ostatního jídla.
Spodní šuplíky
Ve spodním šuplíku či šuplících je zase o malinko tepleji a asi každý ví, že tato oblast je určena pro skladování ovoce a zeleniny, dát tam můžete také bylinky.
Dvířka ledničky
Nejteplejším místem, které čelí největším teplotním výkyvům, jsou zásuvky ve dveřích ledničky. Hodí se proto pro odolnější potraviny s konzervačními látkami, jako jsou džemy, šťávy, hořčice, majonézy nebo třeba dresinky. Ukládat tam můžete rovněž nápoje nebo třeba máslo, které se tak bude po vyndání lépe roztírat.
Důležité samozřejmě je lednici nepřecpávat. Neprospívá to ani potravinám, ani planetě a v neposlední řadě ani vaší peněžence.
Zdroje: Zena-in.cz, Marthastewart.com, Toshiba-lifestyle.com, Goodhousekeeping.com, Realsimple.com
Nový komentář