Dostala jsem k Vánocům domácí pekárnu a dala jsem se do pečení. Chleba, housky, buchty… A jsem moc spokojená. Máte ji taky?
Než jsem si o ní napsala Ježíškovi, musela jsem pár hodin strávit na internetu a zjistit, co a jak. Jak velikou? Jakou značku? Dva hnětače, nebo jeden? Kolik funkcí? Za kolik korun? Všechno to pak porovnat, přečíst si pár desítek recenzí, testů a názorů uživatelů a vybrat ten jeden jediný zázrak, který pak sdělím Ježíškovi, aby se mnou neměl tolik práce.
A tak se na mě pod stromečkem vzpínala bílá krabice a já se hned druhý den pustila do experimentů. Schválně jsem nekoupila chleba, abych se neměla na co vymlouvat. Hned první bochník, či lépe řečeno hranol, se povedl a bylo tomu tak pokaždé. Jeden se slaninou, žitný, celozrnný se sýrem i s cibulí. Naposled jsem pekla jednu buchtu s vlašskými ořechy a druhou s mandlemi a kusy čokolády. Své práce jsem vložila 10 minut a bylo hotovo. Buchta byla včera po večeři jako moučník a počítala jsem s ní i na snídani. Jen mě naštvalo, že když jsem si chtěla zabalit kus do práce ke kafi, zbývala už jen poslední - příliš křupavá špička, kterou dochroupal pes. S pekárnou jsem opravdu velice spokojená, takže vám poradím, podle čeho vybírat, abyste nemuseli, v případě jejího nákupu, sedět hodiny u internetu tak jako já.
Desatero rad pro koupi domácí pekárny
1. Je-li vás doma víc než dva, volte pekárnu se dvěma hnětacími háky. Chleba se lépe vyklápí, těsto je lépe umíchané a tvar podlouhlého hranolu se lépe krájí než hranol na výšku.
2. Nepotřebujete-li držet bezlepkovou dietu, zbytečně neinvestujte do programů, které nikdy nevyužijete.
3. Určitě kupte pekárnu s průhledným okénkem na víku, můžete kontrolovat dění uvnitř
4. Upečete si chleba, kdy chcete. Naprogramovat lze takzvaný odložený start, kdy do stroje hodíte ingredience, ale on začne pracovat až za zvolený počet hodin. Ráno pak můžete vstávat do vůně čerstvého teplého pečiva.
5. Podle mnou prostudovaných testů a hodnocení uživatelů se nejlépe osvědčily značky Eta a Moulinex. Eta má výhody v příznivějších cenách a snáze řešitelných případných poruchách. Moulinex nabízí lepší a širší možnosti využití pekárny. Má více programů.
6. Do vlastních výrobků se vám nikdy nedostane ztuchlá mouka, nečistoty ani chemikálie tak, jak je tomu u koupeného pečiva.
7. Budete se divit, jaká jste dobrá kuchařka. Mě to do té doby ani nenapadlo.
8. K pekárně si určitě kupte i knihu receptů. Já jsem díky ní stvořila i těsto na pizzu, housky a vynikající džemy, které si můžete vyrobit přímo k snídani k teplému chlebu.
9. Pekárna vám ukuchtí i těsto na buchty s mákem, vánočku, knedlíky či různé jiné dobroty. Ty si už pak můžete dopéct či dovařit na jiných spotřebičích.
10. Pozor si dejte na hnětací háky, které je praktické před začátkem pečení vyjmout. Upeče-li se chleba i s nimi, špatně se vyklápí, ale jinak ničemu jinému nepřekážejí. Až na ně nožem narazíte, tak je jednoduše vyloupnete.
Pečete v domácí pekárně? Máte nějaký osvědčený recept nebo jinou vychytávku?
Nový komentář
Komentáře
Eva_Fl — #26 v Česku stojí chleba různě, dle druhu a váhy. Nejlevnější u nás v pekárně je 1500 g za 19,- Kč. Za 30,- by se taky našel, myslím cibulový, nebo snad zelný. Mrkvový je snad i dražší... moskevský mají taky. Fakt je výběr, a je to čerstvé a dobré.
Nemám, nechci. Jsem líná, a nechtělo by se mi to furt rozebírat a mejt.
Kromě toho dneska mají chleba i večer, když jdu z práce, o víkendu rovněž tak, a to v mnoha druzích. Jiné pečivo taky, výběr je, nevidím důvod péct doma. Leda bych bydlela na samotě u lesa a do civilizace chodila jednou za půl roku, to potom asi má smysl.
Takovy chleba bych si nejradsi ukrojil poradnym nozem!!
www.nejlevnejsikeramickenoze.cz
:-)
Králíček4 — #25 v Cesku stoji chleba 30 Kc?????? Tady maji taky smesi, jen se obavam, ze bych z nich upekla stejnej hnus, jako se prodava v obchode. Fakt mi zadny chleba doma upecenej nikdy nechutnal. Nejradeji jsem mela obycejnej ceskej, nebo moskevskej. Ale vubec nejlip dopadl osatkovej z kvasku. Ten byl docela prima. Prodava se tady hodne podobny ceskymu, zaplatpanbuh.
S tim mym pernikem a sekanou je asi problem, ze ja neumim delat niceho malo. Proste toho bylo na pekarnu moc. Ale i tak si myslim, ze je to prima vec na testa. Ani nevite, jak bych si dala ten gumovej ceskej rohlik. Tak ten se mi taky nepovedl. Byl moc dobrej. Az moc. Tezsi a mastnejsi, nez cesky rohliky, takze mi nechutnal.
Já mám Etu harmony a jsem plně spokojená.A bez ní už ani ránu,chleba ani nekupuji jen si ho pečem.Pekla jsem v ní i sekanou a mazanec a nemělo to chybu.Mám vyzkoušené chleby se směsi i jen z mouky,ale většinou dělám s těch směsí.Našla jsem kontakt na směsi asi za 18kč a raději si dobrý chlebík než ty nic moc za 30kč,co mívají u nás v obchodě a druhý den jsou nejedlé.
Eva_Fl — #21 mě to taky nejde, pořád zkouším, ale něco tomu chybí, není nad chleba z obchodu. A pěkně mě to se.. když tady ukazujete ty krásný rohlíky a mě se povedly akorát "stanový kolíky" jak to nazval manžel. Ale nevzdám to, jednou přijdu na to kde je chyba. A mám Eta Harmonny.
Eva_Fl — #21 Když mě už štval tvar cihly, nechala jsem si jen udělat těsto a apak s ním šup do trouby, byl jiný, ale super. Na těsto je ten krám fakt jedinečný
enka1 — #20 ...a kdyby to znát bylo, nikdo by nekošoval, protože srabi nediskutují, jen košují
Abyste se neposraly s tim kosovanim

. Jo, mame tady spatnou mouku. Velice spatnou. Ale daleko lepsi chleba, nez v pekarne, pecu v troube. Z kvasku. Stejne se ZADNEJ ani zpoloviny nevyrovna dobremu ceskemu chlebu. Sekana byla hnusna, v troube pecu bajecnou. Pernik byl polosyrovej, v troube pecu uzasnej. Tak to asi rukama nebude. Ale ten kram je na testo prima, to jo.
ToraToraTora — #19 Snad se mýlím,zdá se mi že si tu poslední dobou košování, v lepším případě, zkouší.Podle mě je to tu zbytečně, když není znát, kdo košuje (-í).
Eva Fl má jen špatnou zkušenost, tak není třeba hned košovat....
Já jsem s pekárnou naprosto spokojená a chleba v obchodě jsem nekoupila, co ji mám. Nejraději mám patku čerstvě upečeného chleba z horkou černou kávou.
Pekárnu mám už druhou, první umřela sešlostí věkem, bylo jí asi 13 let a servis už jsem nesehnala, byl to předchůdce dnešní LG značky. Teď mám obyčejnou z Makra, tu jejich privátní značku Alaska, a zrovna včera večer jsem zadělávala na dalamánky, nechtělo se mi jít v tom marastu včera pro pečivo. V létě jsem v ní i vyráběla džem, byla sice levná, ale pro mé účely naprosto stačí. I když raději taky v ní jen zadělám těsto a pak uplácám dalamánky nebo upletu housky, samozřejmě i těsto na knedlíky mi udělá atd. atd.
Já mám bezlepkovou dietu, takže mít pekárnu je nutnost..A chleba z ní chutná, hlavně čerstvej a ještě teplej, to je labůžo
pekárnu mám už asi 5 let. peču v ní hlavně chleba česnekovej na grilovačku.
mám svůj osvědčenej recept, který měním podle situace a nálady, takže nikdy chleba není stejnej. a z tohoto chleby je naprosto užasná nádivka, někdy ho peču právě kvůli ní.
enka1 — #13 to jsem ráda. nejlepší je, že dnes si můžeš na internetu najít odzkoušené recepty, každý pod ní může napsat, jestli je dobrý nebo ne. já jsem vážně nikdy nelitovala. věřím, že si vybereš tu, která ti bude maximálně vyhovovat
Eva_Fl — #1 jak si na chleba zaděláš, takový ho máš

Pekárnu mám asi tři roky a nelituju
maje — #12 dík, pořád jsem se rozhodovala. Zpečetilas mi to.
enka1 — #11 určitě, nebudeš litovat
Mám si to pořídit? Brzo na ni budu mít na zákaznické kartě v Ternu. Nevím jaká je to značka.
Visnery — #8 už jsem je dělala. jsou chuťově malinkato jiné, ale výborné

borovec — #9 já římský hrnec nemám. už si ho "kupuji" tak 2 roky, ale ještě jsem se nedokopala. jinak doma většinou peču právě hranický. je nejvíce podobný kupovanému