Pokusy s kváskovým pečivem dopadaly v mé kuchyni různě. Zkoušela jsem si vypěstovat svůj vlastní kvásek a nakonec jsem skončila u pečení z kvásku darovaného. Musíte se o něj starat a dám mu tu nejlepší péči. Pravidelně odebírat na pečení a dokrmovat. Bydlet bude v lednici a upečete z něj ten nejchutnější chléb.
Kdo si chce kvásek vypěstovat sám, máme pro něj přesný postup. Když všechno dodržíte podle našeho receptu, tak za čtyři dny budete péct skvělý chléb, který zmizí za chvilku. Ten první většinou ještě horký :-D
Na kvásek si připravte velkou sklenici nebo skleněnou mísu, kterou přikryjete potravinářskou folií. Vybírejte nádobu, kde se vám bude kvásek dobře promíchávat.
Celý proces trvá tři až čtyři dny, podle toho jaké máte podmínky.
Používala jsem žitnou chlebovou mouku od Penamu, vodu z vodovodu, vlažnost přiměřenou. Osvědčila se mi také žitná celozrnná mouka, kterou koupíte pod privátní značkou drogerie DM.
PRVNÍ DEN
- 100 g žitné chlebové mouky
- 120 g vlažné vody
Důkladně promícháme, aby nám ve směsi nezbyly žádné žmolky. Přikryjeme mísu (nebo velkou sklenici, záleží, v čem budete kvásek kvasit) potravinářskou folií. Nechala jsem mísu ležet normálně na lince, při běžné pokojové teplotě. V průhledné míse můžete pohodlně sledovat kouzelný proces, kdy kvásek začne bublinkovat a růst. Krása.
DRUHÝ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g vlažné vody
Kvásek je hladový, je nutné ho nakrmit. Přimícháme opět vodu a mouku, důkladně promícháme, pozor na hrudky! Necháme zrát další den a kocháme se tím, jak krásně roste.
TŘETÍ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g vlažné vody
Nakrmte kvásek potřetí. Kdo chce, může zkusit jak dobře kvásek chutná. Měl by být příjemně lehce nakyslý. Já jsem měla asi ideální podmínky, takže kvásek byl použitelný už třetí den, nemusela jsem čekat do čtvrtého dne.
ČTVRTÝ DEN
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g vlažné vody
Stejný postup. Přimícháme další suroviny a necháme další den. Poté můžeme s kváskem pracovat.
S hotovým kváskem nastává chvíle, kdy si musíte vybrat, do pečení jaké dobroty se pustíte. Jaký druh chleba? Nebo snad housky? Lívance?
Na jaké recepty se vám bude hodit kvásek?
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dcera dělává výborný kváskový chléb
K
s přítelkyní vyzkoušíme
Super recept.
Já neumim vařit, nevařim, nepeču, ale kváskovej chleba se mi před pár lety zrovna podařil a opakovaně. Je to jednoduchý i pro matlala