těsto bílé:

  • 4 vejce
  • 10 dkg hladké mouky
  • 10 dkg Korunního cukru na pečení
  • 1 lžičky prášku do pečiva

Ušleháme žloutky s cukrem na pečení a pomalu střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a vyšlehaným sněhem z bílků. Vše vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí hřbet. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut, až těsto zrůžoví.

těsto tmavé:

  • 4 vejce
  • 10 dkg hladké mouky
  • 10 dkg Korunního cukru na pečení
  • 1 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce horké vody
  • 1 lžíce kakaa

Ušleháme žloutky s cukrem na pečení a pomalu střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva, vyšlehaným sněhem z bílků a kašičkou z horké vody a kakaa. Vše vlijeme opět do vymazané, moukou vysypané formy. Pečeme stejně jako bílé těsto.

krém:

  • 1 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 máslo
  • 2 lžíce Korunního cukru moučkového
  • rum

Dle návodu uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a postupně vmícháváme pudink. Dle chuti přidáme rum.

Upečené a vychladlé korpusy natenko nakrájíme a slepujeme střídavě s krémem – světlé těsto – krém – tmavé těsto – krém – světlé těsto atd. Vznikne dlouhý „had“. Povrch potřeme zbytkem krému a dozdobíme dle fantazie, např. mletými ořechy, kokosem, barevnými cukrovými kuličkami, čokoládovými hoblinkami nebo čokoládovou polevou. Necháme vychladnout a krájíme zešikma, aby v řezu vynikla barevnost těst.

TIP: Světlé těsto můžeme také z jedné strany natřít pikantnější marmeládou – rybízovou, černorybízovou.

Foto: Korunní cukr

Reklama