těsto bílé:
- 4 vejce
- 10 dkg hladké mouky
- 10 dkg Korunního cukru na pečení
- 1 lžičky prášku do pečiva
Ušleháme žloutky s cukrem na pečení a pomalu střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a vyšlehaným sněhem z bílků. Vše vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí hřbet. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut, až těsto zrůžoví.
těsto tmavé:
- 4 vejce
- 10 dkg hladké mouky
- 10 dkg Korunního cukru na pečení
- 1 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce horké vody
- 1 lžíce kakaa
Ušleháme žloutky s cukrem na pečení a pomalu střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva, vyšlehaným sněhem z bílků a kašičkou z horké vody a kakaa. Vše vlijeme opět do vymazané, moukou vysypané formy. Pečeme stejně jako bílé těsto.
krém:
- 1 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 máslo
- 2 lžíce Korunního cukru moučkového
- rum
Dle návodu uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a postupně vmícháváme pudink. Dle chuti přidáme rum.
Upečené a vychladlé korpusy natenko nakrájíme a slepujeme střídavě s krémem – světlé těsto – krém – tmavé těsto – krém – světlé těsto atd. Vznikne dlouhý „had“. Povrch potřeme zbytkem krému a dozdobíme dle fantazie, např. mletými ořechy, kokosem, barevnými cukrovými kuličkami, čokoládovými hoblinkami nebo čokoládovou polevou. Necháme vychladnout a krájíme zešikma, aby v řezu vynikla barevnost těst.
TIP: Světlé těsto můžeme také z jedné strany natřít pikantnější marmeládou – rybízovou, černorybízovou.
Foto: Korunní cukr
Nový komentář
Komentáře
Vypadá skvěle!
Taby dělám, ale litr mléka a 1puding to je nesmysl 3to je akorát ??
Taky děláme, jen nedáváme do krému 1 pudink na litr mléka.
Znám a občas upeču...výborný zákusek...
tenhle moučník dělala maminka mé spolužačky na intru. Kamarádka nám nosila ochutnat a recept jsme samozřejmě vydyndali. Dnes těsto používám na kulatý dort
Je to starší recept a pekla jsem ho několikrát. Je dobrý.
Slyšela jsem o něm, ale nikdy jsem ho nezkusila.
My jsme to dělávali myslím z BE-BE sušenek. Že se slepovaly světlé a tmavé sušenky a pak se krémem potřely. Je to takový nepečený moučník.
jé, to jsem několik let nepekla..děkuji za připomenutí
To je tak strašně starý recept, děkuji za připomenutí, asi upeču hned dnes.