velikonocezena-in.jpg (111 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Příprava této velikonoční dobroty není vůbec náročná. Křepelčí vajíčka doporučujeme před použitím pořádně umýt a usušit. Při pečení v troubě se pěkně „uvaří“ a můžete je sníst spolu s věncem.

Suroviny

  • 300 g bílé špaldové mouky
  • 300 g ricotty
  • 125 g másla
  • 125 g kozího sýra Capriccio
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 sáček droždí
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • bílek na potření a sezamová semínka na posypání
  • 8 křepelčích vajíček

Postup

Mouku promíchejte se špetkou cukru, jednou lžičkou soli a sušeným droždím.

Přidejte ricottu, změklé máslo, žloutek, olivový olej, nahrubo nastrouhaný kozí sýr a nastrouhanou kůru z citronu. Zpracujte těsto. Nejlépe se vám bude pracovat s kuchyňským robotem, ale můžete použít i vařečku nebo ruce. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě, hodinu.

velikonoce2.jpg (124 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejně velkých bochánků. Bochánek rozdělte napůl a z obou kousků vyválejte válečky, dlouhé přibližně 25 cm. Ty propleťte a spojte, aby vznikl kruh. Upravte, aby vypadal jako hnízdo a doprostřed vmáčkněte syrové křepelčí vajíčko. Tento postup opakujte u všech zbývajících bochánků.

Hnízda skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným bílkem a posypejte světlým sezamovým semínkem. Na plechu nechejte ještě 20 minut dokynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, na horkovzdušný program. Hnízda budou hotová přibližně za 25 minut. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.

Křepelčí vajíčko před konzumací oloupejte a lehce osolte a opepřete.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nejlepší velikonoční mazanec

mazanec.jpg (51 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Jidáše 

jidase.jpg (94 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

velikonoce.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama