DSC_2120.jpg (92 KB)

Družebná neděle bývala dříve trochu uvolněnější, v době půstu. Mládež se chodila navštěvovat, mohla se i trochu veselit a od domu k domu sebou nosily tyhle výborné koláče - družbáky nebo družbance.

Ať už postní tradici dodržujete či ne, upečte si je s námi.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • půl kostky droždí (25 g)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 250 g tvarohu - nejlepší je vanilkový, již ochucený
  • 50 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • kousek másla
  • 50 g cukru
  • 100 g povidel
  • trochu rumu
  • loupané mandle nebo mandlové plátky
  • hrozinky

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do misky dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek. Měly by na něm být pěkně bublinky a bude jakoby nafouknutý.

Do mísy prosijeme mouku a přidáme špetku soli a cukr. Nalijeme zbylé mléko, vejce, žloutek a úplně nakonec máslo. Umícháme hladké těsto. Zpočátku dáme do těsta jen 200 ml mléka a až potom, podle potřeby můžeme trochu mléka přidat. Případně přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo. Každá mouka je maličko jiná, proto se nedá přesně určit, kolik tekutiny vstřebá.

DSC_2106.jpg (89 KB)
Těsto necháme v míse kynout, asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho vyklopíme na vál a rozdělíme na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kusů. A necháme opět kynout. Další půl hodinku.

DSC_2108.jpg (92 KB)

Nakynuté bochánky rozválíme na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Výborný je k tomu maličký váleček na kulaté koláče.

DSC_2116.jpg (82 KB)

Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřeme náplň. Tu můžeme různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a ještě nahoru můžeme ozdobit mandlemi.

DSC_2118.jpg (114 KB)

Maková náplň

Mléko přivedeme k varu, ocukrujeme. Přisypeme pomletý mák, rozmícháme a vmícháme ještě kousek másla. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň

Pokud máme už ochucený vanilkový tvaroh, tak již nijak neupravujeme a jen můžeme přidat hrozinky namočené v rumu. Obyčejný tvaroh přisladíme podle chuti cukrem a ještě můžeme přidat trochu vanilky.

DSC_2110.jpg (92 KB)

Povidlová náplň

Do povidel přidáme trochu rumu a rozmícháme.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.

DSC_2125.jpg (113 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Co dobrého můžete ještě upéct s povidlovou a tvarohovou náplní?

Mrkvové šátečky s povidly

mrkvanky.jpg (37 KB)

Povidlové taštičky z listového těsta

kolacky1.jpg (62 KB)

Snadný koláč s tvarohem a ovocem

kolac5.jpg (95 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit

Uložit