Družebná neděle bývala dříve trochu uvolněnější, v době půstu. Mládež se chodila navštěvovat, mohla se i trochu veselit a od domu k domu sebou nosily tyhle výborné koláče - družbáky nebo družbance.
Ať už postní tradici dodržujete či ne, upečte si je s námi.
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 200 - 250 ml mléka
- 125 g másla
- půl kostky droždí (25 g)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vejce na potření
náplň
- 250 g tvarohu - nejlepší je vanilkový, již ochucený
- 50 g mletého máku
- 100 ml mléka
- kousek másla
- 50 g cukru
- 100 g povidel
- trochu rumu
- loupané mandle nebo mandlové plátky
- hrozinky
Postup
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do misky dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek. Měly by na něm být pěkně bublinky a bude jakoby nafouknutý.
Do mísy prosijeme mouku a přidáme špetku soli a cukr. Nalijeme zbylé mléko, vejce, žloutek a úplně nakonec máslo. Umícháme hladké těsto. Zpočátku dáme do těsta jen 200 ml mléka a až potom, podle potřeby můžeme trochu mléka přidat. Případně přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo. Každá mouka je maličko jiná, proto se nedá přesně určit, kolik tekutiny vstřebá.
Těsto necháme v míse kynout, asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho vyklopíme na vál a rozdělíme na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kusů. A necháme opět kynout. Další půl hodinku.
Nakynuté bochánky rozválíme na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Výborný je k tomu maličký váleček na kulaté koláče.
Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřeme náplň. Tu můžeme různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a ještě nahoru můžeme ozdobit mandlemi.
Maková náplň
Mléko přivedeme k varu, ocukrujeme. Přisypeme pomletý mák, rozmícháme a vmícháme ještě kousek másla. Necháme vychladnout.
Tvarohová náplň
Pokud máme už ochucený vanilkový tvaroh, tak již nijak neupravujeme a jen můžeme přidat hrozinky namočené v rumu. Obyčejný tvaroh přisladíme podle chuti cukrem a ještě můžeme přidat trochu vanilky.
Povidlová náplň
Do povidel přidáme trochu rumu a rozmícháme.
Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.
Dobrou chuť přeje Elly.
Co dobrého můžete ještě upéct s povidlovou a tvarohovou náplní?
Povidlové taštičky z listového těsta
Snadný koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Doprostřed tvarohové náplně dávám trochu malinové marmelády, hezky to vypadá a ještě líp chutná.
Určitě vyzkouším,děkuji za inspiraci
Už dlouho jsem takové větší koláče nepekla, ale upeču je. Recept si ukládám. A mají zajímavý název, který neznám.
určitě udělám
určitě vyzkouším
zajímavý název
Mńam,tak nyní si musím jít dát něco sladkého.
Bezva recept.
vypadá jednoduše, tak zkusím
Sladké, to můžu každý den.
Díky za nové recepty!
Mňam
Skvělé...uložím si...