2.jpg (119 KB)

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 250 ml mléka
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 zarovnaná polévková lžíce soli
  • 1,5 hrnku hladké mouky špaldové
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • na posypání kmín, hrubozrnná sůl a konopné semínko (sypte tím, co máte rádi a co máte zrovna po ruce)

veka.jpg (109 KB)

Foto:Šárka Škachová

Postup

Po odvážení surovin a vložení do hnětací nádoby pekárnu nastavte na program těsto. Hotové těsto vyklopte z nádoby pekárny na pomoučený vál, vytvarujte podlouhlý bochníček – večku. Přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě v klidu 20 minut dokynout.

Během doby kynutí zapněte troubu na horní a dolní ohřev a nastavte teplotu 200 °C.

Před vložením veky do trouby ji potřete vodou a posypejte semínky. Pomocí žiletky nebo ostrého nože udělejte na povrchu pár zářezů a vložte do předehřáté trouby.

Pečte na střední příčce trouby při teplotě 200 °C po dobu 25 minut. Po upečení nechejte veku na mřížce vychladnout.

Dobrou chuť přeje Šárka Erb Škachová / Kuchařka ze vsi /

Levné a chutné tvarohové smaženky

6.jpg (181 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Křupavé domácí rohlíky

7.jpg (74 KB)

Foto: Darina Egerová

Domácí toastový chléb

8.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Foto: Darina Egerová

Reklama