Foto: Víno ve sklence a na talíři

  • 15–20 kousků (příprava 2 hodiny)
  • 150 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí (1 kostky)
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžičky soli
  • 80 g vlahého másla
  • 100 ml sektu
  • 1 bílek

hrubozrnná sůl na posypání
sezamová semínka na posypání
mák na posypání

Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.

Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li je mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout.

Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky a nebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.

Další tipy z našeho webu:

Dokonalé slané houstičky

housky.jpg (84 KB)

Pravá italská focaccia

DSC_0105.jpg (83 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama