Foto: Víno ve sklence a na talíři
- 15–20 kousků (příprava 2 hodiny)
- 150 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (1 kostky)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- 1 lžičky soli
- 80 g vlahého másla
- 100 ml sektu
- 1 bílek
hrubozrnná sůl na posypání
sezamová semínka na posypání
mák na posypání
Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li je mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout.
Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky a nebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.
Další tipy z našeho webu:
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
vyzkoušela jsem a byly brzy snědené,takže ukládám recept
(příprava 21 hodiny)...Tohle je na mně moc dlouhá doba přípravy...