Blíží se doba pečení perníčků, posílám recept a pár fotek toho, co každé Vánoce voní u nás doma... perníkové chaloupky a  stromečky...
Chce to jen dobrou náladu na pečení a pevné nervy na stavění...

   Perníkové těsto:
   20 dkg Hery
   50 dkg medu
   25 dkg cukru krupice
   1 sáček perníkového koření
   1,5 dkg kakaa
   1 kg hladké mouky
   0,5 balení prášku do pečiva
   špetku soli
   2  vejce
   2-3 balení bílé rozpustné polevy
   na ozdobu lentilky, žužu bonbony, různá cukrátka

V kastrůlku na mírném ohni důkladně rozpustit Heru, med, cukr, koření a kakao, směs nechat vychladnout a vmíchat dvě rozšlehaná vejce. Na vále smíchat mouku, prášek do pečiva a sůl, postupně přidávat medovou směs a vypracovat těsto. Nechat ho přikryté potravinovou folií
  v lednici nejméně do druhého dne. Z těsta rozválet placku 0,5 cm vysokou, vykrajovat jednotlivé
  díly chaloupky, díly na plot, drobné perníčky na zdobení, stromky, upéci (asi 10-12 minut při 200 stupních Celsia), upečené přendat na rovnou podložku a nechat vychladnout.

Nejlépe druhý den zdobit  střechu a stěny malými perníčky a různými cukrátky, lepit bílou rozpustnou polevou. Postupně stavět chaloupku na podložku (pod malou chaloupku perníková placka, pod velkou chaloupku polystyrenová deska potažená ubrouskem s vánočním motivem), boční a čelní stěny. Po zatuhnutí polevy střechu, přilepit plot a stromečky, vše dozdobit podle fantazie polevou a cukrátky.
 

Rozměry: 
velká chaloupka: střecha 25x 15,5 cm,  boční stěna 20,5 x 9 cm, čelní stěna 16,5 x 9 cm (ve štítu výška 19 cm).
Malá chaloupka: střecha 12,5 x 7,5 cm, boční stěna 10,5 x 4 cm, čelní stěna 9 x 4 cm (ve štítu výška 8,5 cm). Z těsta je možné udělat perníkové stromečky (hvězdy různých velikostí slepené k sobě od největší po nejmenší, prokládat malými kolečky, zdobit rampouchy) a jiné perníkové dobroty.

Zdravím všechny perníkářky na Žena-in!

Jatunka