Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 kg hladké mouky (ideálně na pizzu, s vyšším obsahem lepku)
- 500 ml vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 40 g čerstvého droždí
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 2 lžičky soli
na obložení
- Duo šunka (mix kuřecího a vepřového masa)
- kuřecí prsa
- 300 g mozzarelly
- jiný oblíbený sýr
- 250 g žampionů
- oblíbené koření
- sůl
- čerstvé bylinky, jarní cibulka, bazalka
Postup
Do vlažné vody vmíchejte nejprve cukr a potom rozdrobte droždí. Přidejte mouku a sůl, nakonec i olivový olej. Těsto důkladně propracujte, bude krásně vláčné, hladké, jemné. Můžete pracovat ručně nebo vám může pomoct kuchyňský robot nebo domácí pekárna.
Hotové těsto ihned dejte do mísy a uložte do chladničky, kde ho nechejte odpočívat do druhého dne. Proč tak dlouho? V těstě se krásně rozvine lepek a pizza tak bude ještě chutnější.
Na druhý den těsto vyndejte z lednice, nechejte hodinku dokynout, rozválejte a roztáhněte pomocí prstů. Položte na plech, který můžeme pro jistotu lehce vymazat olejem. Ideální jsou kulaté plechy na pečení pizzy, které jsou děravé zespodu.
Pizzu potřete kečupem nebo základem z rajského protlaku a obložte surovinami podle chuti. Kuřecí prsa před položením na pizzu nakrájejte na tenké plátky a ochuťte solí a oblíbeným kořením.
Pečte v naplno vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje krásně zlatavé.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář