IMG_6309.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky (ideálně na pizzu, s vyšším obsahem lepku)
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 lžičky soli

na obložení

  • Duo šunka (mix kuřecího a vepřového masa)
  • kuřecí prsa
  • 300 g mozzarelly
  • jiný oblíbený sýr
  • 250 g žampionů
  • oblíbené koření
  • sůl
  • čerstvé bylinky, jarní cibulka, bazalka

Postup

Do vlažné vody vmíchejte nejprve cukr a potom rozdrobte droždí. Přidejte mouku a sůl, nakonec i olivový olej. Těsto důkladně propracujte, bude krásně vláčné, hladké, jemné. Můžete pracovat ručně nebo vám může pomoct kuchyňský robot nebo domácí pekárna.

Hotové těsto ihned dejte do mísy a uložte do chladničky, kde ho nechejte odpočívat do druhého dne. Proč tak dlouho? V těstě se krásně rozvine lepek a pizza tak bude ještě chutnější.

Na druhý den těsto vyndejte z lednice, nechejte hodinku dokynout, rozválejte a roztáhněte pomocí prstů. Položte na plech, který můžeme pro jistotu lehce vymazat olejem. Ideální jsou kulaté plechy na pečení pizzy, které jsou děravé zespodu.

Pizzu potřete kečupem nebo základem z rajského protlaku a obložte surovinami podle chuti. Kuřecí prsa před položením na pizzu nakrájejte na tenké plátky a ochuťte solí a oblíbeným kořením.

Pečte v naplno vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje krásně zlatavé.

Dobrou chuť přeje Elly.

1632473054638.jpgFoto: Alena Kolaříková

valasskapizza3.jpgFoto: Alena Kolaříková