Nedílnou součástí přípravy zejména tmavého či tužšího masa před grilováním je marinování ve výrazně kořeněné tekutině - směsi koření, oleje a dalších možných přísad a ingrediencí. Olej v marinádě zvlhčuje maso a zabraňuje jeho vysoušení na grilu - zejména jemná libová masa (ryby, drůbež) je nutné před spalujícím účinkem žáru chránit dodáním vlhkosti, což je úloha oleje. Směs koření pak určuje výslednou chuť grilovaného pokrmu.

 

Pokud má díky marinádě maso skutečně zkřehnout, měla by marináda obsahovat nějakou kyselou/kyselující ingredienci jako např. pomerančovou šťávu, víno či vinný ocet - tyto přísady se postarají i o zjemnění a zkřehnutí masa. Zkrátí se také doba tepelné úpravy masa. Sladké přísady ve vyváženém množství (med, medový extrakt, cukr) dodají marinádě rafinovaný sladký nádech a grilovanému masu díky karamelizaci cukru křupavou kořeněnou krustu.

 

Základní pravidla pro marinování:

·       doporučujeme maso marinovat maximálně 5 až 24 hodin, delší marinování může potlačit přirozenou chuť masa

·       zmražené maso marinujeme jen krátce – zmražení totiž naruší strukturu buněk masa a to pak může dlouhým marinováním při tepelné úpravě ztratit většinu šťávy

·       před marinováním vepřových žebírek nejprve odstraníme vnitřní blánu tak, že ji částečně odřízneme ostrým nožem a poté odtrhneme uchopením pomocí suché utěrky

·       čím více jsou porce masa v marinádě ponořeny, tím účinněji a efektivněji marinování probíhá

·       nádoba na marinování by měla být uzavíratelná, aby se zamezilo přístupu vzduchu - pro marinování jsou nejvhodnější skleněné, keramické nebo speciální plastové nádoby či nádoby z nerezavějící oceli a plastů

·      maso vždy marinujeme v lednici – ne při pokojové teplotě

 

KOTÁNYI Marinády

Řada KOTÁNYI MARINÁD pro GRILOVÁNÍ & PEČENÍ nabízí čtyři varianty výtečně sladěných směsí pro nakládání různých druhů masa před grilováním a pečením. Maso marinováním velmi rychle získá výraznou kořeněnou chuť (během cca 1 hodiny), delším marinováním (4-8 hodin) bude maso ještě křehčí. K přípravě marinády stačí obsah sáčku rozmíchat s olejem a trochou vody. Místo vody však doporučujeme použít pomerančovou šťávu a pro kuře bílé víno. Maso tak získá rafinovanou svěží chuť a bude ještě křehčí.

 

 

Na výběr máte z těchto variant:

MARINÁDA Kotlety mexické · MARINÁDA Kuře bylinkové · MARINÁDA Steak pepřový · MARINÁDA Žebírka medová

 

Další recepty a tipy pro marinování a grilování najdete na stránkách: www.kotanyi.cz

 

 
Reklama