Pokud má díky marinádě maso skutečně zkřehnout, měla by marináda obsahovat nějakou kyselou/kyselující ingredienci jako např. pomerančovou šťávu, víno či vinný ocet - tyto přísady se postarají i o zjemnění a zkřehnutí masa. Zkrátí se také doba tepelné úpravy masa. Sladké přísady ve vyváženém množství (med, medový extrakt, cukr) dodají marinádě rafinovaný sladký nádech a grilovanému masu díky karamelizaci cukru křupavou kořeněnou krustu.
Základní pravidla pro marinování:
· doporučujeme maso marinovat maximálně 5 až 24 hodin, delší marinování může potlačit přirozenou chuť masa
· zmražené maso marinujeme jen krátce – zmražení totiž naruší strukturu buněk masa a to pak může dlouhým marinováním při tepelné úpravě ztratit většinu šťávy
· před marinováním vepřových žebírek nejprve odstraníme vnitřní blánu tak, že ji částečně odřízneme ostrým nožem a poté odtrhneme uchopením pomocí suché utěrky
· čím více jsou porce masa v marinádě ponořeny, tím účinněji a efektivněji marinování probíhá
· nádoba na marinování by měla být uzavíratelná, aby se zamezilo přístupu vzduchu - pro marinování jsou nejvhodnější skleněné, keramické nebo speciální plastové nádoby či nádoby z nerezavějící oceli a plastů
· maso vždy marinujeme v lednici – ne při pokojové teplotě
KOTÁNYI Marinády
Řada KOTÁNYI MARINÁD pro GRILOVÁNÍ & PEČENÍ nabízí čtyři varianty výtečně sladěných směsí pro nakládání různých druhů masa před grilováním a pečením. Maso marinováním velmi rychle získá výraznou kořeněnou chuť (během cca 1 hodiny), delším ![]()
marinováním (4-8 hodin) bude maso ještě křehčí. K přípravě marinády stačí obsah sáčku rozmíchat s olejem a trochou vody. Místo vody však doporučujeme použít pomerančovou šťávu a pro kuře bílé víno. Maso tak získá rafinovanou svěží chuť a bude ještě křehčí.

Na výběr máte z těchto variant:
MARINÁDA Kotlety mexické · MARINÁDA Kuře bylinkové · MARINÁDA Steak pepřový · MARINÁDA Žebírka medová
Další recepty a tipy pro marinování a grilování najdete na stránkách: www.kotanyi.cz
Nový komentář
Komentáře
grilujeme skoro každý den a pokaždé s jinou marinádou,kterou si děláme,včera muž griloval klobásky a ještě k tomu ogriloval listy mladého zelí,vynikající
u nás to dělá taky můj
a vždycky si moc pochutnáme na originální marinádě, protože taky nikdy není stejná
Ladia: to dělá můj
...a pokaždý je ta marináda jiná a nikdy stejná
Pajinka: my taky
Taky miluju grilování a protože nemáme zahrádku, koupili jsme si elektrický gril a grilujeme na balkóně, v zimě i doma.
Umíme
na marinování je krásný právě to, že člověk může popustit uzdu fantazii a vymýšlet si nejrůznější marinovací kombinace
Hm, hodně komerční článek, raději tvořím sama...