Foto: Shutterstock

Okurková omáčka

  • 3/4 l sklenice zavařených okurek 
  • máslo
  • hladká mouka
  • 1 l silného hovězího vývaru

Když komukoliv řeknu, že babička vaří okurkovou omáčku, protočí oči v sloup. Lidé si totiž představují klasickou salátovou okurku. A často ale neznají ani omáčku, o které je řeč, tedy o té z nakládaných okurek. Přitom je tak dobrá!

Okurky nastrouhejte na struhadle na hrubé straně. Ty potom dejte vařit s polovinou vývaru. Mezitím si v dalším hrnci připravte máslovou jíšku, a potom do hrnce s horkými okurkami nalijte zbytek vývaru a přidejte jíšku. Vařte asi deset minut. Omáčku dochucujte solí, octem, ale i lákem z okurek. Podávejte s hovězím masem a knedlíkem nebo rýží.

Smažené květy černého bezu

  • 2 vejce
  • 150 ml bílého vína
  • špetka soli
  • hladká mouka
  • 10 květů černého bezu
  • olej

Asi nejoriginálnější dezert, co jsem kdy jedla. I když zní trochu bizarně, jde o skvělou pochoutku. Rozmíchejte v misce vejce, víno a sůl a pomalu přisypávejte mouku. Mělo by se vytvořit těsto o něco hustší než to na palačinky. Do něj namáčejte květy a smažte je na rozpáleném oleji. Podávejte s medem, javorovým sirupem nebo třeba jen tak posypané moučkovým cukrem.

Chlebová polévka

  • 2 l vývaru nebo vody
  • 50 g sádla
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka soli
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 velká cibule
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka majoránky
  • 6 krajíců chleba
  • 4 stroužky česneku

Krajíce chleba natrhejte na kousky, trochu ho nechte zapražit na sádle s cibulkou. Poté polejte vývarem nebo vodou a nechte vařit asi půl hodiny. Přidejte česnek, koření a pokud je potřeba, rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Poté přidejte trochu smetany.

Ropucha v díře

  • 6 párků
  • 1 lžíce oleje
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 1 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 400 ml vývaru

Ropuchy v díře jsou anglický recept, což ale mnohé babičky vůbec nevědí. Jde jim o to, že vaří vydatné jídlo, kterým nakrmí celou rodinu. Troubu předehřejte na 220 stupňů a pečte v nich párky asi 15 minut. Udělejte hladké tekuté těsto z mouky, mléka, vajec a soli. Poté těstíčko nalijte na párky a dejte znovu péct zhruba na 25 minut.

Cibulovou omáčku uděláte tak, že osmažíte na másle cibulku, posypete ji cukrem a 15 minut smažíte, dokud nebude zkaramelizovaná. Zasypte ji moukou, zalijte vývarem a míchejte, dokud nezhoustne.

Čtěte také:

Reklama