Čtenářka s nickem Ula byla tak hodná a poslala nám k dnešnímu tématu hned tři recepty. Zejména ten první je hodně neobvyklý. Já ho tedy určitě vyzkouším. Jdete do toho se mnou?

Dobrý den,

posílám recept na švestková čokopovidla, která jsme si doma velice oblíbili. Je to vítaná náhražka tučných nuget, tak tedy:
Suroviny:

  • 1 kg švestek
  • 1 kg cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo skořicový)
  • 40 g hořkého kakaa (nejlépe 75%)
  • 1 dcl rumu

Postup:

Omyté a vypeckované švestky dáme do hrnce s ostatními přísadami 10 min povaříme, rozmixujeme, nalijeme do sklenic a 20 min. sterilujeme.

Tip:

Připravenou hmotu také můžeme nalít do plastové nádobky a zamrazit.
Výborné na palačinky, chleba, do kynutých knedlíků, jako náplň do buchet, do listového těsta či jako poleva na maso - pak doporučujeme přidat do hmoty i chilli papričku.

Dobrou chuť!

Oblíbené hruškové čatní se hodí, pokud přebývají hrušky a chcete si udělat opravdu pochoutku na zimu:

INGREDIENCE: 2 kg zralých hrušek, 500g cibule, 500g hodně zralých rajčat, 300g celeru, 100g rozinek, 1 lžičky ml. zázvoru, sůl, feferonky, ocet.

POSTUP PŘÍPRAVY: Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Drobně nakrájíme cibuli, rajčata oloupeme a také drobně nakrájíme. Vložíme do kastrolu, přidáme rozinky a dusíme. Po chvilce usekáme celer a přidáme jej k potravinám současně s cukrem, octem a kořením. Dusíme do zhoustnutí, dochutíme, necháme asi 2 minuty přejít varem, pak naplníme do skleniček a zavíčkujeme.

 

Poslední recept - Jahodový džem s mandarinkami - vyzkoušela jsem a musela přidělat další, doporučuji.
Suroviny:

  • 1 kg    cukru krystal
  • 700 jahod
  • 20 g    pektinu
  • 4 ks    chemicky neošetřených mandarinek

1. V horké vodě omyté a okapané mandarinky nakrájíme (neoloupané!) na tenké plátky
2. K nakrájeným mandarinkám přisypeme 500 g cukru, necháme přes noc prosladit
3. Očištěné, pod tekoucí vodou omyté jahody nakrájíme, přidáme pektin a za stálého míchání uvedeme do varu

4. K jahodám přidáme zbytek cukru a plátky mandarinek a puštěnou šťávu, opět uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut

5. Hotový, ještě horký džem, naplníme do sklenic a ihned je důkladně uzavřeme.

Není nad domácí zavařené ovoce a zeleninu. Musím se přiznat, že někdy se mi taky džem nepovede pořádně uzavřít a je po pár týdnech shnilý, ale neklesám na mysli a další rok zavařuji opět. Pěkný den.

___________

Milá Ulo, děkuji za všechny zaslané recepty, ten první na 100% vyzkouším a o další se dělím i se čtenářkami.

A i přesto, že se Vám džem pokaždé nepovede, jde poznat, že jste zdatná hospodyňka.

Ať se daří vše, na co sáhnete.:)

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

 

Reklama