DSC_0523.jpg (122 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Teď je nejvyšší čas mrazák vyklidit a sepsat si, co v něm skutečně máte. Maso, zelenina, ovoce. Určitě vymyslíme společně několik super jídel, které ze svých zásob můžete připravit.

Když k tomu přidáte zásoby ze spíže a lednice, budete se mít opravdu královsky. Poradíme vám, co byste doma mohli mít pořád v zásobě, alespoň po jednom balíčku. I ze základních potravin se dá vykouzlit něco dobrého. Upéct koláč, domácí rohlíky...

Mít v zásobě droždí, čerstvé i sušené, se ukázalo v posledních dnech jako dobrý tah. V obchodech je totiž droždí vykoupené. Sušené droždí má dlouhou trvanlivost a je skladné. Pár sáčků můžete mít v zásobě vždycky. Stejně tak se hodí mít v šuplíku pár sáčků kypřícího prášku.

DSC_0527.jpg (160 KB)

Foto: Alena Kolaříková


Ve spíži nesmí chybět

  • mouky, všechny druhy
  • cukr
  • sůl
  • těstoviny 
  • luštěniny, vločky, ořechy
  • rajčatová passata, rajčata v plechovce, sušená rajčata
  • džemy a med
  • kokosové mléko
  • brambory, cibule, česnek, jablka
  • rýže a všelijaké bulgury, kuskusy, quinoa, kroupy...
  • sušené droždí, prášek do pečiva, pudink
  • čokoláda
  • ovoce i zelenina v konzervách, podle toho co máte rádi a s čím jste zvyklí vařit

V lednici pak můžete mít

  • mléko
  • máslo 
  • bílý jogurt, tvaroh, kefír, podmáslí (opět podle svých zvyklostí)
  • droždí
  • hořčice, kečupy, majonézy, tatarky (no jo, zdraví nade vše)
  • různou zeleninu (podle ročního období)
  • sýr a šunku
  • kvásek, pokud umíte péct kváskový chleba

DSC_0534.jpg (164 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Po úklidu mrazáku jsem si u nás doma připravila tento seznam. 

Jsem zvědavá na ty vaše...

  • maso: hovězí irský steak, kachní droby, burgery (placky z mletého masa), srnčí zadní kýta, vepřová plec bez kosti vcelku, vepřová krkovice bez kosti vcelku, maso na jelení guláš, sekaná vcelku, sekaná plátky, kachní prsa, uzená krkovice, hovězí kližka, hovězí plátky, směs na hovězí polévku, kuřecí prsa, hovězí flank steak, plátky slaniny, slanina vcelku, kuřecí spring rolls
  • losos, treska, šneci
  • špenát, směs na květákovou polévku Bonduelle, sping mix Bonduelle, celerové a petrželové listy, kopr a sáček se zbytky zeleniny na vývary, citronová tráva, 14 sáčků s houbami :-)
  • několik krabiček s vývarem
  • maliny, lesní plody, meruňky, švestky, ostružiny, jahody
  • zmrzliny
  • krabička s kousky masa pro Žofii - kuřecí, ryby...

DSC_0537.jpg (151 KB)

Foto: Alena Kolaříková

To je vcelku slušná výbava a troufám si říct, že kdyby nás tady zavřeli na 14 dní, hlady neumřeme a dokážu z toho vařit denně...

Tak si zkuste uklidit v mrazáku i vy. Sepište si seznam kolik čeho máte a příště se pustíme do nějakých nápadů co s tím uvařit. Máte na to celý víkend :-) A příští týden vymyslíme nějaké super tipy na obědy i večeře.

DSC_0568.jpg (113 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Rýže - základní surovina

Pikantní smažená rýže

ryze2.jpg (106 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Mléčná rýže s malinami

sladkaryze.jpg (134 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Elly

Reklama